Onderzoeker Willem Elbers: 'Het voortbestaan van honger is een keuze'

  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoeker Willem Elbers: 'Het voortbestaan van honger is een keuze'

De directeur van het wereldvoedselprogramma van de VN, David Beasley, deed deze week een oproep aan de rijkste man ter wereld, Elon Musk. Als Musk 6 miljard overmaakt aan het voedselprogramma redt hij 42 miljoen mensen van een hongerdood. Musk wil het geld best over maken Twitterde hij, maar dan moet het voor iedereen zichtbaar zijn hoe het geld door de Verenigde Naties wordt besteed. Maar helpt geld vragen aan miljardairs bij het oplossen van de wereldwijde hongersnood? Willem Elbers, onderzoeker Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit, geeft in De Nieuws BV antwoord.

Dat de 6 miljard van Musk genoeg zou zijn om het hongerprobleem op te lossen, is natuurlijk een utopie. Maar valt er überhaupt een geldbedrag op te plakken? Elbers denkt van niet. “Maar met die 6 miljard kom je al wel een heel eind en ik denk dat er veel meer kan gebeuren dan mensen zich realiseren.”

We kijken niet naar de oorzaken

Wat Elbers wil benadrukken is dat het voortbestaan van honger een keuze is. Hij is van mening dat het binnen één generatie op te lossen is. “We focussen ons nu vooral op de humanitaire crisis, maar kijken niet naar de oorzaken”, legt hij uit. “The United Nations World Food Programme, de humanitair organisatie die Musk heeft benaderd, treedt op bij rampen. Zij blussen brandjes, maar het brandje is er al. Maar wat zij niet doen is naar de oorzaken van honger kijken.”

Er zijn volgens Elbers heel veel manieren door met geld honger uit de wereld te bannen. Je moet dan kijken naar de volgende drie oorzaken:

  1. Honger heeft voor een groot deel te maken met achtergebleven plattelandsontwikkeling in Afrika. De kleine boertjes zijn afhankelijk van weerval. Ze hebben hierdoor een onvoorspelbare productie van voedsel.
  1. Klimaat. “Als je kijkt naar de data van de afgelopen vijf jaar dan is het bedroevend”, zegt Elbers. “Waar honger opvlamt is waar de klimaatimpact het grootste is.” Waar de regenval onregelmatig is of waar de regen niet valt, is waar hebben mensen volgens Elbers honger hebben. Een boer in Nederland kan zijn veld extra bewateren of zorgen voor een goede afvoer van water, een kleine boer in Afrika kan dat niet en ziet dan z’n oogst kapotgaan.
  1. Conflict. In alle gebieden waar conflicten zijn, is honger volgens Elbers vaak een instrument tussen de strijdende partijen.

De eeuwige discussie

Als je kijkt naar de bovengenoemde punten, heeft het dan wel zin om geld te geven aan een hulporganisatie? Elbers snapt de vraag, want dat is volgens hem de eeuwige discussie. “Er is hier veel studie naar gedaan en daaruit blijkt dat 1/3 heel goed werkt, 1/3 soms wel en soms niet werkt en 1/3 faalt”, legt Elbers uit. “Maar dat is niet uniek voor ontwikkelingshulp, dat is altijd zo.”

Volgens Elbers zijn er een boel voorbeelden van organisaties die wél het probleem bij de oorzaak aanpakken, zoals The Hunger Project. “Zij zetten in op lokale gemeenschappen die het zelf moeten doen en ik geloof erin dat we daarmee honger de wereld uit kunnen helpen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie