Buitenland

Oxfam Novib: 20 miljoen meer mensen dan vorig jaar lijden honger

NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Oxfam Novib: 20 miljoen meer mensen dan vorig jaar lijden honger

Het aantal mensen dat honger lijdt is met 20 miljoen toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Dat schrijft Oxfam Novib in een nieuw rapport, waarin wordt becijferd dat er wereldwijd momenteel 155 miljoen mensen honger lijden. Een half miljoen daarvan hebben wat wordt genoemd catastrofale honger: zij lopen het risico te overlijden door voedselgebrek.

De drie grootste veroorzakers van honger zijn conflicten, de klimaatcrisis en de coronapandemie. Bij twee op de drie mensen die honger lijden, is de oorzaak te vinden in conflicten als burgeroorlogen. Klimaatverandering leidt tot extreme droogte en mislukte oogsten door bijvoorbeeld sprinkhaanplagen, met name in Oost-Afrika.

'Hunger hotspots' toegenomen

De coronapandemie is een veroorzaker van honger, niet omdat mensen ziek worden, maar omdat de lockdowns in sommige landen verstrekkende gevolgen hebben gehad. Dagloners konden een lange periode niet aan het werk en hadden dus geen inkomsten. Ook heeft lang niet elk land een sociaal vangnet waarop de burgers kunnen terugvallen.

Een ander bijkomend effect zijn de zogenoemde 'hunger hotspots', plekken waar sinds corona het aantal mensen dat langdurig ondervoed is enorm is toegenomen. Voorbeelden zijn Brazilië, Zuid-Afrika en India. In Brazilië kampt bijna de helft van de bevolking met voedseltekorten.

In India leidde de sluiting van de scholen ertoe dat 120 miljoen kinderen hun dagelijkse hoofdmaaltijd misten. Ook stelt het rapport dat vooral meisjes en vrouwen worden getroffen door honger. Zij eten vaak het laatst en het minst.

Dweilen met de kraan open

Volgens Oxfam Novib legt de pandemie de diepe ongelijkheid bloot. "Het vermogen van de 10 rijkste mensen is vorig jaar met 413 miljard dollar toegenomen. Dit is 11 keer meer dan het bedrag dat volgens de VN nodig is voor alle humanitaire hulp."

Daarom pleit Oxfam Novib ervoor dat de internationale gemeenschap eerlijke en duurzame voedselsystemen creëert, in plaats van telkens te reageren op acute honger, anders blijft het dweilen met de kraan open.

In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Madelon Meijer van Oxfam Novib meer over het rapport.

Oxfam Novib: 20 miljoen meer mensen dan vorig jaar lijden honger

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie