Bestaat de burn-out wel echt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bestaat de burn-out wel echt?

“In mijn zoektocht naar de zin en onzin van burn-out kwam ik erachter dat iedereen wat anders bedoelt en eigenlijk kan geen enkele arts burn-out als ziekte betrouwbaar kan vaststellen.” Dat zegt psychiater en hoogleraar Stress en Veerkracht, Christiaan Vinkers bij Spraakmakers. Hij schreef er een boek over getiteld ‘In de ban van burn-out’.

Vinkers stelt dat de onduidelijkheid over burn-outs al begint bij het verschil tussen burn-out en burn-outklachten. “Burn-outklachten, dat zijn eigenlijk lichte stressklachten. Een op de zes Nederlanders heeft weleens stressklachten, dat is niet iets geks en daar hoef je niet voor naar en psycholoog of psychiater.”

Vinkers geeft aan de klachten van mensen die thuiszitten met een burn-out niet te willen bagatelliseren en zegt dat de klachten en het leed reëel zijn. “Maar komt iemand in de spreekkamer en kun je nauwkeurig vaststellen ‘deze klachten passen bij een burn-out en die zijn echt anders dan een depressie of een angststoornis of een andere bestaande aandoening’, dan is het antwoord Nee.”

Volgens Vinkers wordt er weinig onderzoek gedaan naar burn-outs, omdat niemand ‘probleem eigenaar’ is. Het is een beetje van de bedrijfsarts, een beetje van de psycholoog en een beetje van de coach en een beetje van de werkgever.”

Vinkers stelt ook dat de diagnose te maken heeft met stigma. “Je ziet dat hoger opgeleide mensen vaker de diagnose burn-out krijgen en lager opgeleide mensen vaker de diagnose ‘depressie’."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie