Gezondheid
KRO-NCRV

Waarom raak je overprikkeld en wat kan je er tegen doen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom raak je overprikkeld en wat kan je er tegen doen?

Het aantal mensen dat overprikkeld is neemt alsmaar toe. Maar wat is de daar de oorzaak van? Boukje Schweigman onderzocht het als initiatiefnemer van de zintuigelijke tentoonstelling Prikkel. "Het is een heel verfijnd samenspel", zegt Schweigman bij Spraakmakers.

Buitenwereld

"Zijn we overprikkeld of zijn we eigenlijk lichamelijk onderprikkeld?" vraagt Schweigman zich af. Wanneer je het hebt over overprikkeling, gaat het namelijk over wat er van de buitenwereld op je afkomt. Hierbij zouden we te veel bezig met de vijf welbekende zintuigen horen, zien, ruiken, proeven en voelen.

Zintuigen

"Het is allang bekend dat we er acht hebben", aldus Schweigman. "We hebben ook nog drie zintuigen die gaan over de prikkels vanuit je eigen lichaam. En dat gaat dan over je evenwichtsorgaan, je bewegingszintuig, ofwel je proprioceptie, en je interoceptie gaat over of je bijvoorbeeld honger of dorst hebt. Er zijn dus ook allemaal prikkels van binnenuit."

Bewegen

"Op het moment dat je niet goed in contact bent met je lichaam, te weinig beweegt, te weinig af en toe gaat wandelen of iets, raak je veel sneller overprikkeld", gaat Schweigman verder. Als je beter in je lijf zit, kun je externe prikkels namelijk beter verwerken en afvoeren. "Op het moment dat we dan ook nog eens lichamelijk onderprikkeld zijn, doordat we de hele dag achter een beeldscherm zitten en bijna niet meer bewegen, wordt het ook moeilijker om die prikkels te verwerken."

Diepe druk

Daarom pleit Schweigman voor de methode van diepe druk, waarbij je je hele lichaam "samendrukt". Dit kan op meerdere manieren, zoals met een vacuümzuigend pak of bijvoorbeeld een verzwaringsdeken. "Deze ervaring heb je ook in de baarmoeder. Op deze manier kom je weer in contact met je eigen lijf."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie