Binnenland
MAX

Bouw in je laatste weken rustig af, anders word je in je vakantie ziek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouw in je laatste weken rustig af, anders word je in je vakantie ziek

De vakantie staat voor velen voor de deur, en ook als die van u nog wat verder in de toekomst ligt is het belangrijk om alvast voorbereidingen te treffen. Want als je met te veel stress op vakantie gaat, dan is de kans groot dat je ziek wordt. Reinoud Prins, burn-out en stresscoach bij Liberi Coaching, vertelt in Villa VdB hoe je het beste vakantiestress kunt voorkomen.

Hoe voorkom je vakantiestress?

Rond september ziet Prins de meeste mensen met een burn-out in zijn praktijk. Zij zijn niet goed opgeladen tijdens hun vakantie en treffen bij terugkomst op de zaak meteen een hele stapel met werk. Zorg dan ook dat je na je vakantie eerst één of twee dagen de tijd neemt om rustig je mail bij te werken of om weer wat dingetjes rustig op te starten. Maar ga niet meteen weer van 0 naar 100. Dat geeft namelijk zo’n grote stressreactie, dat je weer meer kans maakt op ziekte.

Vrijetijdsziekte

Andersom werkt dat ook zo. Als je voor je vakantie nog heel veel stress op werk had of tijdens het inpakken van je koffer, dan is het belangrijk dat je tijdens je vakantie nog even in beweging blijft. Ga bijvoorbeeld lekker hardlopen of zorg dat je andere prikkels krijgt. Als je stresslevel ineens van 100 naar 0 gaat, is de kans namelijk groot dat je ten prooi valt aan de vrijetijdsziekte. Je kunt er ook voor zorgen dat je ruim voor je vakantie je stresslevel al iets omlaag brengt. Neem op je werk iets minder nieuwe projecten aan en ga niet gelijk op de eerste dag van je vakantie op reis, maar houd een paar dagen vrij voor inpakken en de overgang naar je vakantie.

Belangrijk advies

Tot slot heeft Prins nog een belangrijk advies. En het lijkt misschien een open deur, maar maak je vooral niet te druk om je bagage! Besef dat je niets belangrijks kunt vergeten wanneer je paspoort, creditcard, tandenborstel en 1 schone onderbroek hebt ingepakt. Waarschijnlijk ga je toch naar een bestemming waar alles te koop is!


Ster advertentie
Ster advertentie