Gezondheid
KRO-NCRV

Wordt huisarts vervangen door AI-tool? 'Moeten zoeken naar oplossing voor zorgvraag'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt huisarts vervangen door AI-tool? 'Moeten zoeken naar oplossing voor zorgvraag'

De druk op de zorg neemt almaar toe en het lijkt er niet op dat dat minder gaat worden. Eén van de redenen daarvoor is de vergrijzing van de samenleving. Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker ingezet om de druk op de zorg te verminderen. Maar niet iedereen staat er positief tegenover. "We moeten zoeken naar oplossingen en AI kan een ondersteunde tool daarin zijn", verzekert Maaike Kleinsmann, hoogleraar Design voor digitale transformatie, bij Spraakmakers.

Stand.nl: AI mag niet bepalen wie naar de huisarts mag

"We kunnen de zorg nu niet aan met de vergrijzing", zegt Kleinsmann. De huisartsenpraktijken worden plat gebeld en de doktersassistenten kunnen het soms niet meer bijbenen. Kunstmatige intelligentie zou daar een uitweg voor kunnen bieden. "Het is vooral belangrijk dat het een hybride vorm van zorg blijft. Daarbij moeten we kijken hoe AI ondersteunend kan zijn aan de zorg."

Betere workflow

Huisarts Peer van Rooij meldt dat de zorgvraag toeneemt. "We hebben de mankracht gewoon niet. We moeten een oplossing vinden." In zijn praktijk wordt er al gebruik gemaakt van een AI-tool, al is het niet verplicht om er gebruik van te maken. "Het zorgt voor een betere workflow. Maar ook dat patiënten sneller een antwoord krijgen en hulp krijgen", aldus Van Rooij.

Complementair

Wouter Boer, ook huisarts, ziet er ook de voordelen van in. "We moeten altijd voorzichtig zijn, zeker met nieuwe technologie en systemen. Maar ik sta er positief tegenover, vooral als aanvulling. Het is complementair, niet vervangend." Daarbij moet de zorg "hetzelfde" blijven, benadrukt de huisarts.

'Ei kwijt'

"AI gaat de doktersassistent nooit vervangen. Ze bellen niet alleen voor de klacht, ook om hun ei kwijt te kunnen", denkt Ayla Hanff, zelf doktersassistent. "AI zou een hulpmiddel kunnen zijn. Maar als er iets urgents tussen zit, heb ik die liever aan de telefoon om bijvoorbeeld extra vragen te kunnen stellen", voegt doktersassistent Vanessa Berkhout eraan toe.

Menselijkheid

Van Rooij is er dan wel positief over, maar ook kritisch. "We hebben nog altijd met een mens te maken, die moeten we blijven zien", aldus de huisarts. Daar sluit luisteraar Francisca zich bij aan. "Je wil uiteindelijk gewoon een mens spreken. Als een machine dat moet inschatten, vraag ik me af of dat gaat lukken." Beller Ger vindt dat het "doorslaat" en "ruis" creëert als AI wordt gebruikt. Volgens Ger is oplossing voor de toenemende zorgvraag "meer geld" richting de zorg.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie