Binnenland
NOS

Oproep oud-Kamerleden, schrijvers en wetenschappers: 'Pak regie over kunstmatige intelligentie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep oud-Kamerleden, schrijvers en wetenschappers: 'Pak regie over kunstmatige intelligentie'

Oud-Kamerleden, schrijvers en wetenschappers roepen politiek Den Haag via een petitie op om zich actiever bezig te houden met kunstmatige intelligentie, met AI. Ze moeten de controle nemen over de ontwikkeling ervan. Die gaat in zo'n hoog tempo dat er voorwaarden moeten worden gesteld. De oproep komt van Kees Verhoeven, oud-Kamerlid van D66, en Mark Thiessen, oud-campagnestrateeg van de VVD.

Er moet meer controle komen op kunstmatige intelligentie

"Er zijn allerlei verschillende risico’s en alles bij elkaar opgeteld is het grootste gevaar dat politici te lang afwachten en niet goed genoeg ingrijpen om de risico’s te voorkomen", zegt Verhoeven in het NOS Radio 1 Journaal.

Gevaar

"Op dit moment gaat het bijvoorbeeld over informatie: door AI-ontwikkelingen zoals ChatGPT krijg je steeds meer informatie die gegenereerd is door een computerprogramma. Daardoor weet je niet meer wat echt is en wat nep is." Dat kan volgens Verhoeven grote gevolgen hebben. "Het kan gevolgen hebben voor werkgelegenheid, desinformatie kan gevolgen hebben voor onze democratie, er zijn allerlei verschillende risico’s."

"Er zijn ook mensen die zeggen dat AI een gevaar voor de mensheid kan vormen, omdat het zich op een bepaalde manier gaat ontwikkelen waarbij het nadelen kan hebben voor de positie van de mens", vertelt Verhoeven. "Het is nu niet aan de orde, maar het zijn dingen waar je goed naar moet kijken."

Voorwaarden

Verhoeven roept samen met anderen het kabinet op om strenge voorwaarden te stellen aan kunstmatige intelligentie. "In de jaren 90 kwam het internet en toen stond iedereen met open mond te kijken. Politici ook: wat een fantastisch ding, dat gaat ons alleen maar goeds brengen. Vijftien jaar later kwam social media en toen stond iedereen weer alleen maar te applaudisseren. Het zou ons vrijheid en democratie brengen. Nu hebben we gezien dat er ook heel veel schaduwkanten aanzitten. De ontwikkelingen van AI gaat eigenlijk weer op dezelfde manier."

Er zijn een aantal machtige techbedrijven die nu aan de touwtjes trekken, zegt Verhoeven. "De politiek doet eigenlijk heel weinig. Je moet zorgen dat de risico’s worden afgevangen. Bijvoorbeeld door bepaalde toepassingen, die echt gevolgen hebben voor mensen en samenleving, tijdig in te perken. Daar moeten gewoon regels, wetten en casussen voor gesteld worden. Dat is waar wij tot oproepen. Dat kan op verschillende terreinen zijn, want dat is ook het lastige van dit onderwerp, het zit op verschillende delen van de samenleving."

Toekomst AI

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie