De misverstanden over migraine

foto: Natasha Connellfoto: Natasha Connell
  1. Nieuwschevron right
  2. De misverstanden over migraine

Zo’n 70.000 Nederlanders krijgen vandaag migraine. De ziekte staat op de twee plaats van de meest belastende ziektes wereldwijd. Toch bestaan er nog veel misverstanden over.

Een migraineaanval heeft vaak een duidelijk begin en een einde. De hoofdpijn wordt door patiënten omschreven als bonzend of kloppend, kan gepaard gaan met braken en overgevoeligheid voor licht en geluid. Daarbij zit de pijn vaak aan één kant van het hoofd.

Niet alle kenmerken

Volgens neuroloog Hans Carpay is migraine niet altijd halfzijdig. "Dat is een misverstand. Je hoeft ook geen aura te hebben en sommige mensen hoeven ook niet over te geven."

De neuroloog benadrukt dat dit kenmerken zijn die bij een aanval horen, maar dat dit niet verplicht is. Dit misverstand leidt er volgens hem toe dat er soms onterecht tegen mensen gezegd wordt dat ze geen migraine hebben.

Stress

Het meest hardnekkige misverstand over de ziekte is volgens professor Michel Ferrari, dat het veroorzaakt wordt door stress. Ferrari doet al jaren onderzoek naar migraine en clusterhoofdpijn en wordt ook wel de hoofdpijndokter genoemd. "Stress is het gevolg, niet de oorzaak", zei hij eerder.

Volgens de neuroloog is een onbegrepen ziekte zoals migraine vaak reden voor mensen, maar zelfs voor artsen, om aan te nemen dat het door stress zou komen. Vervolgens wordt er bij de patiënt gezocht naar stressfactoren die hier dus niets mee te maken hebben, zoals stress op het werk of thuis in het gezin.

Wat maakt dat je een migraine-aanval krijgt en is het ooit te genezen? - deel 3

Levensstijl

Migraine wordt ook wel geweten aan een verkeerde levensstijl, zegt Carpay. "Dan moet je maar geen chocola eten of wijn drinken wordt er gezegd."

Volgens Carpay leg je zo de schuld bij de patiënt, terwijl de oorzaak anders is. "Dat is jammer, dan heb je naast migraine ook een schuldgevoel."

Oorzaak

De precieze oorzaak van migraine is nog niet gevonden, maar het meest recente onderzoek wijst naar een eiwit diep in het brein. Verwacht wordt dat dit molecuul en het effect op de neuronen verantwoordelijk zijn voor migraineaanvallen.

Luister hier deel 1, deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5 van de reportageserie over migraine.

Vragen van Spraakmakers

In de rubriek Vragen van Spraakmakers beantwoorden we iedere week een vraag van een communitylid in een reportageserie. Deze week vraagt communitylid Roliena Top zich af wat maakt dat je een migraine-aanval krijgt en of het ooit te genezen is. Verslaggever Roy Heerkens zoekt het uit. Ook Spraakmaker worden? Meld je hier aan en deel je kennis en ervaring met de redactie.

Ster advertentie
Ster advertentie