Economie
EO

Vape-voorman: 'e-sigaret is geen opstapje naar roken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vape-voorman: 'e-sigaret is geen opstapje naar roken'

De overheid heeft besloten om smaakjes voor e-sigaretten in de ban te doen. Vanaf 1 januari zijn ze niet meer te koop, om te voorkomen dat jongeren eraan beginnen. Dat jongeren zo massaal aan het 'dampen' gaan is niet de schuld van de branche, zegt voorzitter Emil ’t Hart van de Eisgbond in Geld of je Leven. "Jongeren kunnen e-sigaretten nu op de gekste plekken kopen, laat de overheid daar wat tegen doen."

Ondernemers woedend over maatregelen tegen e-sigaretten

Video niet beschikbaar

Met het verbieden van de smaakjes pakt de overheid niet het echte probleem aan, vindt de Esigbond, dat zeker 160 speciaalzaken vertegenwoordigt. "Wij hebben die zorgen over jongeren ook. Maar we zien met lede ogen aan dat de e-sigaret overal maar wordt aangeboden: in avondwinkels, op straat, op kermissen. Terwijl het product dat wij in onze winkels hebben liggen aan strenge eisen moet voldoen."

Zo mogen e-sigaretten niet aan personen onder de 18 verkocht worden, zo geeft hij aan. "We hebben heel veel meldingen gedaan bij de NVWA met: ga handhaven. Maar jongeren kunnen die vapes nu overal open en bloot blijven kopen", aldus de vape-voorman. Als het handhaven zou gebeuren, zou het verbieden van de smaken totaal niet nodig zijn, vindt hij.

'Vapen alternatief voor roken'

'T Hart bestrijdt dat vapen een opstapje is tot roken. "Uit onderzoek blijkt: 99,7 procent van dampers zijn ex-rokers", vertelt hij. "Aan gewone sigaretten gaan jaarlijks 20.000 mensen dood. Bij e-sigaretten is nog geen geval van ziekte bekend. Natuurlijk is dampen ook niet gezond, maar je moet het altijd blijven vergelijken met een gewone sigaret."

Het verbieden van de smaken is "direct het eindigen van de business", denkt hij.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie