Gezondheid

Seksuele vrijheid wereldwijd onder druk
KRO-NCRV

foto: Hello-i-m-Nikfoto: Hello-i-m-Nik
  1. Nieuwschevron right
  2. Seksuele vrijheid wereldwijd onder druk

Het recht op abortus, homoseksualiteit, gender en goede seksuele voorlichting staat wereldwijd onder druk. Dat zegt Ton Coenen, directeur van kenniscentrum Rutgers in Spraakmakers. "Het gaat niet goed met onze seksuele vrijheid."

In Afrika - het continent met het grootste aantal hiv-doden en tienermoeders - worden programma’s over seksuele voorlichting plotseling geschrapt. Maar ook dichter bij huis, in Polen en Hongarije, wordt de conservatieve stroom groter. "De erkenning van homoseksualiteit, anticonceptie en voorlichting loopt terug."

Nederland

Hoewel wij het in Nederland op het gebied van voorlichting en emancipatie goed doen, ziet Coenen ook hier een conservatieve onderstroom. De antiabortusbeweging wordt volgens hem steeds luider, hoewel de groep zelf niet groeit.

De directeur van Rutgers vindt dat iedereen zijn eigen opvattingen over abortus mag hebben, maar hij maakt zich zorgen over de hoeveelheid misinformatie die tegenstanders verspreiden. "Mensen wordt aangepraat dat abortus leidt tot psychische klachten. Of dat het merendeel van de abortussen in een late fase van de zwangerschap plaatsvindt. Dat is gewoon niet waar."

SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij is in gesprek met leden van Abortus Informatie.nl, een organisatie die voorlichting geeft op het gebied van abortus en hulp biedt bij verwerkingsproblemen.

Religie en politiek

Mensen van islamistische en christelijke geloofsstromen roepen steeds harder en ook vanuit de politiek is er meer support voor het conservatieve gedachtegoed. "Het is een combinatie van beiden", zegt Coenen. "Er zijn mensen die extreem vóór en extreem tegen zijn."

"Toch blijft de grote middengroep gematigd. Zij bekijken het meer praktisch en willen dat de voorlichting voor jongeren goed is geregeld en dat de middelen voor bijvoorbeeld anticonceptie en abortus beschikbaar zijn."

Klassieke waarden

Een verklaring van deze wereldwijde conservatieve omslag, ligt volgens Coenen in de onzekerheid die mensen ervaren. De globalisering en de toename van gebroken gezinnen door scheiding, maakt mensen onzeker. Daarnaast zijn er op dit moment veel democratieën met conservatief, mannelijk leiderschap. De opkomst van het populisme heeft voor een meer ondergeschikte rol van de vrouw gezorgd.

Vrouwentop

Eerder dit jaar hielden de Verenigde Naties een top over vrouwenrechten. Dat landen als Iran en Saudi-Arabië niets ophebben met vrouwenrechten is bekend, maar dat ook de VS meegaan in de retoriek die vrouwenrechten ondermijnen, is nieuw. Trump is tegen abortus en de Braziliaanse president Bolsonaro wijst verschillende seksuele geaardheden aan als schadelijk voor kinderen.

Voortrekkersrol

Coenen pleit ervoor dat Nederland een voortrekkersrol vervult in het debat voor meer seksuele rechten. Ook in eigen land is er werk aan de winkel. "De Onderwijsinspectie zegt dat seksuele voorlichting op een minderheid van de scholen op een goede manier wordt gedaan." Volgens Coenen moet er voorlichting gegeven worden die ook wetenschappelijk bewezen effect heeft. "We moeten kijken wat werkt, zodat je jongeren ook écht ondersteund."

Ster advertentie
Ster advertentie