Gezondheid
KRO-NCRV

Is het ongezond voor jongeren om zo vaak naar de sportschool te gaan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het ongezond voor jongeren om zo vaak naar de sportschool te gaan?

Ze zijn niet weg te slaan bij de gym: pubers. Beetje met de gewichten aan de gang in de hoop lekker breed te worden. Maar is het nou belemmerend voor hun fysieke ontwikkeling en de groei? Spraakmakers vroeg het in de sportschool aan Luuk Hilkens, docent en onderzoeker aan de HAN en gespecialiseerd in sport en voeding.

"Da's wel iets wat vroeger altijd gedacht werd", zegt hij. "Ze zijn nog jong, zitten in de groei. En het idee was altijd dat dan de groeischijven beschadigd zouden worden tijdens zware training."

Toch is dat niet zo – maar hij maakt wel een voorbehoud. "Eigenlijk weten we nu al best wel heel lang dat krachttraining, en daar komt ‘ie, mits je het goed uitvoert, gewoon veilig is voor kinderen en jongeren. Dat kunnen ze prima doen, het is zelfs gezond."

Fitfluencers

Maar het probleem zit ‘m in de begeleiding. "Ze zijn eigenlijk aan hun lot overgelaten in de gemiddelde fitness. Begeleiding, zeker bij opgroeiende kinderen of tieners is gewoon essentieel bij krachttraining."

Hij ziet dat jongeren zich laten inspireren door bekende, sportende vloggers. "Je hebt tegenwoordig het fenomeen fitfluencers. Die hebben natuurlijk een enorme schare volgers. Positief is die jongeren gaan bewegen, want dat doen ze te weinig. Maar we mogen er wel kritisch op zijn dat als ze gaan bewegen, dat ze dat onder de juiste begeleiding doen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie