Naar homepage
Gezondheid

Hoe zorg je dat je puber gezond leeft in coronatijd?
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe zorg je dat je puber gezond leeft in coronatijd?

Lessen volgen vanuit bed of even een snack uit de koelkast halen: het is maar wat gemakkelijk voor pubers om in deze coronatijd ongezond te leven. Hoe zorg je er als ouder voor dat je kind tóch gezond leeft?

De afgelopen weken is ritme vaak ver te zoeken, voor volwassenen, maar zeker ook voor pubers. Het allerfijnste om op dit moment te doen voor pubers, is in hun bed liggen, zegt puberexpert Marina van der Wal in Spraakmakers. "Daar je Insta checken, je whatsappjes checken en je lessen ook lekker volgen vanuit je warme bed."

Verslaggever Mariëlle Beers zoekt voor Spraakmakers uit hoe de ongezonde coronaleefstijl niet het 'nieuwe normaal' wordt, ook voor pubers:

Volle ijskast

Vaste eetmomenten zoals de pauze op school zijn ook weggevallen, vult hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell aan. Pubers zijn daardoor meer thuis en afhankelijker van het eten dat daar te vinden is. "Staat de ijskast vol, staat er een schaal koekjes op tafel en weet je in de voorraadkast ook alles te vinden?"

Daarnaast speelt het mee in welke mate je emotioneel geraakt bent door de crisis. Ben je angstig, depressief of passief? In die gevallen wordt vaker naar comfortfood gegrepen – veelal vet of zoet. "Als je begint aan een zak chips of rol koek, gaat die meestal op. Het is heel moeilijk dat in bedwang te houden."

Stevig ingrijpen

Gedrag dat niet gezond is, went snel en voelt prettig, zegt Van der Wal. Het is lastig om weer gezonde gewoontes op te pakken, zeker voor pubers. "Het vraagt van ons als ouders om stevig ingrijpen. Daar wordt het niet gezelliger van."

Het is aan de ouders om de lange termijn en daarbij behorende gezonde leefstijl in de gaten te houden. "Pubers hebben een langetermijnplanning tot aan de volgende pauze." Dat betekent geconfronteerd worden met chagrijnige gezichten en soms een grote mond. "Dan is het ingrijpen en zeggen dat je het niet accepteert."

Quote

Opvoeden is niet altijd leuk

Marina van der Wal

Die opvoedstijl zijn we in onze huidige maatschappij niet altijd meer gewend. "Aan de andere kant zie je dat het altijd gezellig willen houden ook niet altijd handig is als het gaat om discipline, zelfbeheersing en flexibiliteit. Zaken die ze nu met corona en in hun volwassen leven nodig hebben."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie