Gezondheid

Viroloog Koopmans: we zijn slecht voorbereid op 'ziekte X'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog Koopmans: we zijn slecht voorbereid op 'ziekte X'

Ziekte X. Het klinkt als een term uit een science-fictionfilm, maar het is een onderwerp waar de medische wereld zich wel degelijk zorgen over maakt. De term wordt door de WHO al jaren gebruikt voor ziekten die we nu nog niet kennen, maar waar we wel rekening mee moeten houden. "Dat risico is er zeker", aldus topviroloog Marion Koopmans in Sven Op 1.

Viroloog Koopmans: we zijn slecht voorbereid op 'ziekte X'

"Het is net als een aardbeving", zei Jaap van Dissel donderdag in het 59e coronadebat in de Tweede Kamer. "Er kunnen er twee vlak na elkaar komen. Het kan zomaar morgen gebeuren." Met die heldere boodschap poogt de RIVM-baas politiek Den Haag weer wat wakker te schudden.

Koopmans vult Van Dissel aan. "Het risico bestaat dat dit bij wijze van spreken morgen al in China kan uitbreken. Maar niet alleen daar, dat risico is er wereldwijd." We moeten volgens de viroloog dus denken in "preparedness". "Welke risico’s zijn er om ons heen? Wat hebben we daarvoor klaarliggen?"

Covid in China

Grote zorgen zijn er bij Koopmans ook over de huidige corona-situatie in China. "De manier waarop ze daar maatregelen hebben losgelaten in een week tijd is wel heel abrupt en riskant. Ik verwacht een hele grote golf, met een flink aantal sterfgevallen. Mogelijk meer dan een miljoen."

De Chinezen kampen volgens WHO-adviseur Koopmans met "een subvariant van omikron, met een geschatte R-waarde van boven de 10". In Nederland was in eerdere coronagolven de situatie al zorgelijk als de ‘R boven de 1’ lag. De variant in China verspreidt zich dus tien keer zo snel.

"Daarbij ook het risico op mutaties, die ook onze kant op komen", aldus Koopmans. "Al is het meest aannemelijke scenario dat het verdere ontwikkeling van omikron is, waar ons land relatief goed tegen beschermd is."

Viroloog Marion Koopmans (16 december 2022)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie