Coronagezant Sijbesma wil tien keer zoveel testen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronagezant Sijbesma wil tien keer zoveel testen

Testen, testen, testen: het is een refrein dat ons ondertussen bekend in de oren klinkt. Willen we de lockdown verder kunnen versoepelen, is testen iets wat we massaal moeten gaan doen. In Dit is de Dag vertelt coronagezant Feike Sijbesma over zijn taak om dit voor elkaar te krijgen in Nederland. Tot nu toe is er veel kritiek, want volgens deskundigen vinden er nog steeds te weinig testen plaats.

Ongeveer een maand geleden is oud-DSM-topman Feike Sijbesma aangesteld als coronagezant. Zijn voornaamste taak: de testcapaciteit in Nederland fors uitbreiden. Dit gaat goed, vertelde hij.

Feike Sijbesma in Dit is de Dag: aantal testen kan tien keer meer

Sijbesma: "We zijn erg opgeschoten de afgelopen maand. Een maand geleden hadden we nog een restrictief testbeleid van zo’n 2.000 mensen per dag. Nu zitten we op 6.000 à 7.000 mensen per dag. We hebben momenteel de capaciteit, dus machines en laboratoria, om 17.500 mensen per dag aan te kunnen, daar werken we langzaam naartoe. En ik denk dat we uiteindelijk richting een vertienvoudiging kunnen komen."

Iedereen met symptomen testen

Op dit moment zouden we dus al 17.500 mensen dagelijks kunnen testen, maar toch doen we dat nog niet.

"Dat komt omdat je naast beleid, capaciteit en het aantal testen, ook de testen nog moet kunnen afnemen. Die taak ligt nu bij de GGD, maar is logistiek gezien een zeer lastige klus. Je weet namelijk niet welke mensen, op welk tijdstip en in welke provincie klachten gaan krijgen. Pas als je dat weet, kan de maximale capaciteit benut worden."

Sijbesma wil uiteindelijk toe naar een breder testbeleid: "Als iemand symptomen heeft, moeten we snel testen. Zodat we diegene en zijn of haar familie kunnen isoleren. Ik bereid me erop voor dat we die capaciteit straks hebben."

Corona-app voorkomt een tweede lockdown

Naast de discussie rondom testcapaciteit, wordt er ook felle kritiek geuit op de mogelijke corona-apps. Toch is Feike Sijbesma nog steeds groot voorstander: "Om de economie stapje voor stapje open te kunnen gooien, zou het vreemd zijn om er geen gebruik van te gaan maken. Als je weet dat er iemand met het coronavirus in jouw buurt is geweest en je krijgt vervolgens een waarschuwing via de app, dan kan je in thuisisolatie waardoor de verspreiding gelijk wordt ingedamd."

Volgens Sijbesma kan de app een tweede lockdown voorkomen. "De zoektocht naar de juiste corona-app van afgelopen weekend heeft zeker wat opgeleverd. Zo hebben we enorm veel informatie verzameld waarmee we nu duidelijke randvoorwaarden kunnen bepalen, zoals de bescherming van privacygegevens."

Productie in eigen land

Het derde punt dat Feike Sijbesma maakt is het belang van productie in eigen land. "Om zorgpersoneel voldoende veiligheid te bieden, is het ontzettend belangrijk om ook op eigen grond beschermingsmiddelen te gaan produceren."

Zelf vroeg hij bedrijven als DSM en Auping om mondkapjes en keelstaafjes te produceren. "Deze bedrijven hebben dat nog nooit gedaan, maar hebben de machines al staan en hebben de afgelopen weken snel geleerd. Dus we gaan dat doen. En er komen nog veel meer van zulk soort initiatieven aan."

In gesprek met coronagazant Feike Sijbesma

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie