Gezondheid
KRO-NCRV

'Ik schrok ontzettend toen ik in mijn dossier las dat ik uitgezaaide borstkanker heb'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik schrok ontzettend toen ik in mijn dossier las dat ik uitgezaaide borstkanker heb'

"Nadat ik een melding kreeg dat de scanuitslag van mijn heup klaarstond in mijn patiëntendossier, besloot ik deze te openen. Ik schrok ontzettend toen ik las dat op de scan uitzaaiingen van borstkanker te zien waren.” Dit vertelt Hanneke uit onze Spraakmakers Community. Het lukte niet om de afspraak met haar arts vervroegen, waardoor ze dagen in spanning zat.

Video niet beschikbaar

Bij steeds meer ziekenhuizen kun je - nog voordat je de arts hebt gesproken - de uitslag van een scan of bloedtest inzien. Maar is dat altijd in het belang van de patiënt? Of is het beter om te wachten tot de arts uitleg daarbij kan geven? Die vraag legden we neer bij onze Spraakmakers Community. We ontvingen hierop heel veel wisselende reacties.

"We leven in een tijd waarin je alles à la minute kan bestellen, of laten bezorgen. En die lijn is ook doorgetrokken naar ziekenhuizen", zegt arts-onderzoeker en chirurg in opleiding Emma Bruns, bij Spraakmakers. "Het is nu bijna een pr-standpunt van een ziekenhuis, dat je na een onderzoek zo snel mogelijk de uitslag krijgt."

Bruns wijst op het belang van begeleiding en duiding van een arts, bij het bekijken van een scan. "Wat we nu te vaak zien is dat alleen zichtbare feiten tot mensen komen, zonder context of duiding. Dat geeft onnodig veel zorgen en vragen. In de eed die ik als arts aflegde staat dat ik geen verdere schade aan iemand doe. Iemand iets toewerpen dat hij zelf lastig kan interpreteren, vind ik slechte zorg."

Over het niet direct een afspraak kunnen maken nadat je je testuitslagen hebt gezien, zegt Bruns dat de zorg zo overbelast is dat er geen capaciteit is om zomaar een extra afspraak in te plannen.

'Geld verdienen aan jouw ziekte'

Een ander punt waarover Bruns zich zorgen maakt, is het gevoel dat bij sommige mensen leeft, die stellen: 'Neem zelf het heft in handen. De elite is niet meer te vertrouwen, want die is misschien uit op geld verdienen op basis van jouw ziekte.' En die mensen vinden juist dat ze zelf naar die scan moeten kijken."

Een ander Spraakmakers Communitylid vertelde zelf beelden te hebben bekeken van een CT-scan die was gemaakt bij haar man. "Er waren duidelijk uitzaaiingen in de nier en de lever te zien. Het wachten op de uitslag, en uitleg van de arts hierbij duurde ons te lang. Het is een scan van zijn lichaam. Ik vind het aanmatigend om te stellen dat de uitslag door de arts gedaan moet worden, met zulke wachttijden."

Bruns begrijpt dat mensen graag snel uitsluitsel willen na een onderzoek maar stelt: "Het is niet paternalistisch bedoeld, maar zelf een CT-scan interpreteren is echt lastig. Geneeskunde is best wel een lange opleiding en radiologie al helemaal. Ik kan ook niet zomaar de motor van mijn eigen auto repareren."

Meer lezen of reageren op dit onderwerp kan via de Spraakmakers Community

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie