'Burger weet te weinig' - Vragen over het coronavirus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Burger weet te weinig' - Vragen over het coronavirus

Het lijkt inmiddels niet meer de vraag 'of', maar 'wanneer' het coronavirus Nederland bereikt. Maar zijn we dan goed voorbereid?

Marco Zannoni van het Instituut voor Veiligheids- en crisismanagement denkt dat de experts voorbereid zijn, maar burgers niet. "Ik denk niet dat de bevolking écht weet wat te doen als er een besmetting is." In Spraakmakers beantwoorden we enkele vragen.

Actiever informatie brengen

Zannoni vindt dat de informatie, die wel degelijk voorhanden is, actiever gebracht moet worden. "Met een mooie tv-special over dit onderwerp." Niet als rampenzender, maar als preventiemiddel.

Sjaak de Gouw van de GGD ziet zo'n avond wel zitten. Op de site van het RIVM en crisis.nl is veel te lezen, maar niet iedereen zal die website direct vinden als het coronavirus wordt genoemd in een gesprek.

Wat doe je als je terugkomt van een 'risicogebied'

Wat doe je bijvoorbeeld als je net terug bent uit een gebied dat op de kaart van het RIVM geel is gekleurd? Het is de situatie waarin luisteraar Wim Haverkort zich bevindt. Hij is net terug uit Noord-Italië waar hij in een carnavalsfeest stond met honderdduizend mensen. "Wat mag wel en wat mag niet?"

De Gouw legt uit dat het advies betrekking heeft op de situatie in het land zelf. Naar een rood gebied moet je niet toe, oranje alleen als het echt nodig is en in een geel gebied moet je alert zijn. Concreet betekent dat, dat je de hygiëne goed in acht moet nemen en moet proberen om mensen die hoesten heen te lopen.

Haverkort wil weten of hij nu hij terug is wel naar de buren of zijn zeemanskoor kan. "U hoeft uzelf geen enkele beperking op te leggen", zegt De Gouw. Ook al heeft Haverkort contact gehad met patiënten, wat De Gouw onwaarschijnlijk acht, dan is er niet direct sprake van besmetting.

Hoe besmettelijk zonder verschijnselen?

Huisarts Doortje Graafmans vult daarop aan dat zelfs in het uitzonderlijke geval dat de meneer toch besmet is, er niet direct groot risico op besmetting is. "Mensen die wel besmet zijn, maar geen klachten hebben, zijn zelf minder besmettelijk."

Ook omdat wanneer iemand geen koorts of luchtwegklachten heeft, het virus niet 'zo in het rond sproeien'.

Langs bij de huisarts of bellen?

Moet je, als je ziek wordt, direct langs de huisarts of eerst bellen? Graafmans is duidelijk: bellen. "Dan beslissen wij aan de hand van de casusdefinitie of iemand mag komen." Zo niet, dan kijkt de huisarts of medische zorg nodig is en hij of zij zelf langsgaat, met bescherming. Is er geen zorg nodig, dan gaat de huisarts langs om een monster af te nemen.

Huisartsen krijgen een duidelijke instructie van het RIVM, met een beschrijving van de casus. "Het gaat vooral om waar iemand is geweest en of iemand koorts heeft. Koorts is een cruciaal kantelpunt." Als iemand een verhoging heeft van boven de 38 graden, dan is er eventueel kans op corona.

Met een kleine kanttekening, want bij ouderen is daar sprake van bij enkel een koortsgevoel. Daarnaast wordt uiteraard ook gekeken of bewezen is dat iemand in contact is geweest met iemand die besmet is met het coronavirus.

'Niet anders dan griepvirus'

Verdere preventiemaatregelen worden niet genomen. Dat een school in Drenthe leerlingen die uit Noord-Italië kwamen langs de huisarts wilde sturen, vindt De Gouw "niet nodig". Elkaar de ellebooggroet geven ook niet.

"In feite is het coronavirus niet heel anders dan een gewoon griepvirus. 83 procent van de besmette personen heeft hele milde klachten."

Ster advertentie
Ster advertentie