Naar homepage
Gezondheid

Diabetes: 'Ik ben ervan overtuigd dat er voor kinderen een oplossing is'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Diabetes: 'Ik ben ervan overtuigd dat er voor kinderen een oplossing is'

Toen hij vijftien jaar geleden als patiënt van diabetes type 1 een stichting oprichtte, was Maarten de Gruyter vrij pessimistisch over het onderzoek en de kans op genezing. Dat is inmiddels veranderd. "Ik spreek veel mensen met kleine kinderen die de ziekte hebben en ik ben er heilig van overtuigd dat er voor hen een oplossing komt."

Als je diabetes type 1 hebt, maakt je lichaam geen insuline aan. Patiënten moeten zelf 'spuiten' of een insulinepompje dragen.

Complicaties

"Aan dat ongemak raak je wel gewend", zegt De Gruyter over het dragen van een pomp. Het ergste zijn volgens hem de complicaties zoals hart- en vaatziekte, amputaties van ledematen en blindheid. Hier krijgt iedere diabetespatiënt vroeg of laat mee te maken, maar het verloop van de ziekte is bij iedereen anders. "Die onzekerheid voor een patiënt is heel vervelend en slopend."

In een tv-programma vertelde de vrouw van De Gruyter dat hij geregeld uitgeput op de bank ligt. Toch zul je hem niet snel horen klagen. "Ik heb een gezegend leven. Iedereen gaat er anders mee om. Ik probeer toch wel echt ieder uur uit de dag te persen en zoveel mogelijk met mijn leven te doen."

Blindheid

Zelf heeft De Gruyter naast vermoeidheid ook problemen met zijn zicht. "Mijn ogen gaan heel erg achteruit. Dat is geen lenzenprobleem. Je kunt de bloedvaatjes laten laseren, maar dat kan niet onbeperkt." Diabetes is volgens hem een van de hoofdoorzaken van blindheid in de westerse wereld.

120.000 patiënten

Vandaag is het Wereld Diabetesdag. In Nederland lijden 120.000 mensen aan diabetes type 1 waarvoor nog geen genezing bestaat. Onderzoek naar de ziekte heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Dat komt mede door de oprichting van Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) door ondernemer en diabetespatiënt Maarten de Gruyter.

Zijn inzet is overigens niet onopgemerkt gebleven. Dinsdag werd in het Hubrecht Instituut het onderzoekslaboratorium naar hem vernoemd. "Dat was een grote verrassing. Het is een waanzinnig eerbetoon en ik ben ijdel genoeg om dat heel erg mooi te vinden!"

Ster advertentie
Ster advertentie