Gezondheid

Vaccineren werkt tegen IC-opnamen, maar 'nog onduidelijk of het werkt tegen besmettelijkheid'

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccineren werkt tegen IC-opnamen, maar 'nog onduidelijk of het werkt tegen besmettelijkheid'

Het aantal besmettingen daalt in razend tempo en dus kan Nederland een aantal weken eerder dan gepland grotendeels van slot. Op het eerste gezicht lijkt vaccinatie de sleutel tot succes, maar toch is er nog veel onduidelijkheid over vaccineren en besmettelijkheid.

"Iedereen is blij met de versoepelingen. We kunnen nu eindelijk weer samen iets meemaken en ondernemen, dat is een belangrijke stap want daar waren we met z'n allen wel aan toe'', zegt D66 Tweede Kamerlid Jan Paternotte in WNL op Zaterdag. Vandaag lagen er voor het eerst minder dan vijfhonderd mensen op de IC door corona. "We zijn er nog niet vanaf en moeten daarom meer vaccineren."

Onduidelijkheid over wat vaccineren doet

Toch is dat laatste makkelijker gezegd dan gedaan. Vaccin-immunoloog Jona Walk: "Wat ik mis in de discussie over het vaccin, is wat we precies van het vaccin kunnen verwachten. Tijdens de persconferentie gisteren zei Hugo de Jonge voor het eerst dat het vaccin ertoe heeft geleid dat er minder IC-opnames zijn, maar hoe zit het verder? Daar weten we ontzettend weinig vanaf." Walk vertelt dat er momenteel onderzoeken lopen, maar dat er vooral onderzoek wordt gedaan direct na vaccinatie, "dat zegt dus weinig over de besmettelijkheid op de langere termijn."

Kinderen wel of niet vaccineren

Gisteren zijn ook resultaten naar buiten gekomen van onderzoek dat aantoont dat het ook nut kan hebben om kinderen te vaccineren. Door kinderen tussen de 12 en 18 jaar in te enten blijft het coronavirus komende winter makkelijker onder controle, heeft het RIVM doorgerekend. Modellen laten zien welk effect het vaccineren van die groep heeft op het R-getal vanaf september, blijkt uit de stukken die vorige week op het Catshuis besproken zijn. "Dit is een onderzoek, maar niet een direct advies om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Ikzelf vind het heel lastig om op dit moment uitspraak te doen over effectiviteit van vaccineren bij kinderen" aldus Walker.

Vaccineren werkt tegen IC-opnamen, maar 'nog onduidelijk of het werkt tegen besmettelijkheid'

Ster advertentie
Ster advertentie