Gezondheid
EO

Drie tips om beter met stress om te gaan

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie tips om beter met stress om te gaan

We zijn stress veel te normaal gaan vinden en we moeten veel meer de tijd nemen om te herstellen van stress. Die oproep doet stresssocioloog Suzan Kuijsten in Geld of je Leven, op de dag voor het evenement 'Stresstival', dat morgen plaatsvindt. Stress zien we als iets negatiefs, maar dat is totaal onnodig, vindt ze: we moeten er gewoon beter mee leren omgaan.

"Stress heeft een enorm imagoprobleem! Het is namelijk hartstikke nuttig: het zorgt voor power en energie", vertelt Kuijsten. "Het probleem is eigenlijk niet stress, maar onvoldoende herstel na stress. Daar hebben we geen zin in of geen tijd voor", vertelt ze. In Geld of je Leven gaf ze drie sleutels om ermee leren om te gaan:

1. Maak meer keuzes.

De stressregulatie kan worden versterkt door meer keuzes te maken, zegt Kuijsten. "We kiezen niet!" zegt ze. "Het is alsof we de hele dag bij een all you can eat-buffet staan en bij alles denken: oh lekker! En voor je het weet, heb je met twintig borden volgeladen en weet je niet meer hoe je het wegkrijgt…"

Hetzelfde doen we met informatie, zegt de socioloog: we zijn constant met van alles tegelijk bezig, waardoor ons brein overladen wordt. "Ik zeg altijd: if you’re hunting elephants, don’t get distracted chasing rabbits."

2. Leg je mobiele telefoon weg

Het lijkt nogal een inkoppertje, maar heel veel mensen proberen na een stressvolle dag te ontspannen met hun telefoon. Niet doen, zegt Kuijsten. "Je moet gewoon een beetje naar buiten kijken, een wandelingetje maken, de planten water geven… Vroeger had je allemaal natuurlijke rustmomenten: wachten op de trein, even een verveelmomentje, dat hebben we niet meer." Volgens haar is het funest herstel naar stress.

3. Ontdek waar jij stress van krijgt

Stress is voor iedereen anders. De ene krijgt stress van vergaderingen, terwijl de ander juist stress krijgt van de file. Veel mensen zijn zich niet van bewust waar ze precies stress van krijgen, waardoor de 'afdeling stress' in hun hoofd snel erg druk kan worden, zegt Kuijsten. Als je bij jezelf ontdekt waar je stress van krijgt, kun je ermee stoppen of het minder doen, zegt Kuijsten.

Stress-sociologe Suzan Kuijsten pleit voor een andere blik op stress

Ster advertentie
Ster advertentie