Naar homepage
Gezondheid

Tijd voor een 60-min-samenleving?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijd voor een 60-min-samenleving?

Het coronavirus treft vooral ouderen, dus het wordt tijd dat jongeren weer gewoon naar buiten mogen. Dat vindt Roderik Hageman, ceo van het bedrijf The Talent Institute, zo zei hij in Dit is de Dag. Hij spreekt van "een creatieve oplossing die goed is voor de volksgezondheid, maar ook voor de economie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik stel voor dat we leeftijd een onderdeel gaan maken van de maatregelen. Jongeren kunnen de balanceeract zijn tussen gezondheid en economie, omdat ze, zo zeggen de cijfers, minder last hebben van corona", aldus Hageman.

Praktisch denkt hij er bijvoorbeeld aan om restaurants en cafés tussen 16.00 en 18.00 te openen voor 60-plussers en daarna alleen voor jongeren. "Dan beschermen we oud en jong, maar kunnen we toch de jongere generatie vragen de economie draaiende te houden. Een kroeg op 20 procent vol, die is over zes maanden ook gewoon failliet", stelt hij.

Ook het OV kan veel beter draaien als alleen jongeren zich erin begeven, denkt Hageman. Ook jongeren zullen aan een bepaalde vorm van distancing moeten doen, maar een minder strenge dan mensen in de risicogroep.

Leeftijdsdiscriminatie

Manon Vanderkaa van ouderenorganisatie KBO-PCOB is kritisch. Ze vindt dat we rekening moeten houden met álle generaties. "Leeftijdsdiscriminatie is nooit goed. De oplossing zit in maatwerk", vindt zij. "Senioren zijn heel hard nodig voor de samenleving", aldus de directeur. Als bijvoorbeeld de trein voor hen ontoegankelijk is, ontstaan er weer andere problemen.

Hageman ergert zich eraan dat er snel gesproken voor van leeftijdsdiscriminatie. Dit remt de zoektocht naar een goeie oplossing, vindt hij. "Te snel wordt het een discussie tussen generaties, terwijl we juist samen aan de slag kunnen om een creatieve oplossing te vinden", aldus Hageman. "We móeten deze discussie voeren", vindt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie