Gezondheid
KRO-NCRV

'Overgewicht is niet de schuld van het kind'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Overgewicht is niet de schuld van het kind'

Een kwart van de jongeren lijdt aan overgewicht, blijkt uit cijfers van het CBS. Het percentage is de afgelopen jaren gestegen en we lijken er als samenleving maar niet in te slagen om jongeren gezonder te laten leven. Een probleem dat ook kinderarts en hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid, Edgar van Mil, vaak ziet in zijn behandelkamer. Hij vertelde erover bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Ouders moeten hun kinderen vaker grenzen stellen

'Kinderen hebben nog geen rem'

Van Mil probeert ouders en patiënten mee te geven dat het overgewicht niet de schuld is van de kinderen, vertelt hij. "Kinderen, en wij mensen, zijn van nature geneigd om calorieën vooral tot ons te nemen. Dus zodra daar ruimte voor is, dan ben je er op gefocust en ga je ervoor." Kinderen hebben die rem nog niet. "Wanneer je volwassen bent, weet je: dat moet ik niet doen. En dan nog is het lastig."

Dit aanleren, daar zijn ouders voor, zegt Van Mil. Wel ziet hij dat dit soms erg moeilijk is. "Dat betekent ook dat daar soms steun voor moet komen, vanuit de overheid en bij ernstige gevallen vanuit de zorg."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schuld van ouders?

Maar is het dan de schuld van de ouders? "Dat is te kort door de bocht", zegt Van Mil. "Als je je bedenkt dat 40 tot 70 procent van het gewicht van de mens overdraagbaar is - erfelijk - dan weet je al dat je op een paar punten achterstaat." Sommige kinderen zijn volgens Van Mil van nature meer geneigd om de extra calorieën op te slaan dan een ander kind.

"En natuurlijk komt daar die andere factor ook bij: die calorieën moeten wel worden aangeboden, anders gebeurt dat niet", vertelt Van Mil. Maar het maakt volgens hem wel dat het voor een bepaalde groep een stuk lastiger is.

Stigma

"Mensen hebben altijd zoiets van: 'ieder pondje gaat door het mondje' en kijken meteen hun ouders aan", vertelt Van Mil. "Als dat stigma blijft bestaan, gaan mensen er ook in geloven en denken: het ligt aan mij." Die gedachte is volgens Van Mil niet helpend. "Dan speelt schaamte een rol en dan speelt vervolgens eerlijkheid een rol." Terwijl die eerlijkheid juist nodig is om mensen proberen mee te krijgen en mee te denken in welke stappen er gezet moeten worden.

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie