Deze Nederlander wil zich vrijwillig laten besmetten met het coronavirus

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Nederlander wil zich vrijwillig laten besmetten met het coronavirus

Bij de Amerikaanse organisatie 1DaySooner hebben zich ruim 23.000 mensen uit 102 landen gemeld om zich, zodra dat mogelijk is, te laten vaccineren tegen het coronavirus en zich vervolgens ermee te laten besmetten. De Nederlander Andrew Dasselaar is één van hen.

1DaySooner is een samenwerkingsverband van verschillende Amerikaanse universiteiten met overwegend Amerikaanse farmaceuten. De vrijwilligers en 1DaySooner willen de ontwikkeling van een vaccin versnellen.

Toen de 44-jarige Dasselaar het initiatief zag, was hij al snel overtuigd. "In de supermarkt werken mensen die risico lopen, mijn zus die op de intensive care werkt loopt risico, waarom ik dan niet?" legt de Nederlander, die in Canada woont, uit in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

De Amerikaanse organisatie claimt dat er wereldwijd 7000 mensenlevens gered worden als er één dag eerder een vaccin is. Dasselaar: "Daarom moet je af en toe niet alleen een grote waffel hebben, maar ook iets doen!"

Het persoonlijke risico vindt hij te overzien. "In de leeftijdscategorie 30-39 overlijdt 1 op de 1200 besmette mensen. Dat zijn alle mensen, dus ook als je onderliggende klachten hebt." Bij een onderzoek met alleen fitte mensen ligt het aantal dus lager. Dasselaar is in 2013 ruim 70 kilo afgevallen en sport tegenwoordig veel. Een fit man, kun je dus wel zeggen.

Langdurig proces

Maar ook met vrijwilligers die zich voor het wetenschappelijk onderzoek willens en wetens laten besmetten met het coronavirus, blijft vaccinontwikkeling een langdurig proces.

"Normaal kost het een jaar tot achttien maanden om een virusstam te maken voor zo'n onderzoek", zegt Hanneke Schuitemaker, hoofd virale vaccins bij Janssen Pharmaceuticals in Leiden. "Je moet een verzwakte stam maken, helemaal steriel, en uitzoeken hoeveel je moet toedienen, want mensen moeten er wel ziek van kunnen worden."

Fase drie

Na zo'n human challenge trial waarbij gezonde mensen zich vrijwillig laten besmetten is een traditioneel 'fase drie onderzoek' nodig waarbij grote groepen mensen in een gebied waar het virus rondgaat gevaccineerd worden en anderen niet.

Het initiatief 1DaySooner lijkt ook bereid proefkonijnen in te zetten, zonder dat er een behandeling beschikbaar is. Deelnemers verblijven wel in een gecontroleerde omgeving, worden nauwlettend in de gaten gehouden en krijgen bij ziekte alle behandelingen die voorhanden zijn.

Dasselaar verwacht dat er een strenge selectie zal plaatsvinden. "Ik verwacht dat het niet eerder dan het najaar zal zijn voordat het zover is", aldus de Nederlander.

Ster advertentie
Ster advertentie