Gezondheid
KRO-NCRV

Erik Scherder: 'Media hebben grote rol als het gaat om positieve gezondheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Scherder: 'Media hebben grote rol als het gaat om positieve gezondheid'

Met het boek 'Hoop voor Hart en Hersenen' schijnen neuropsycholoog Erik Scherder en cardioloog Leonard Hofstra hun licht op de positieve effecten van optimisme op je gezondheid. Maar hoe pak je dit aan?

Corona

Scherder en Hofstra kwamen op het idee voor het boek tijdens de coronapandemie, omdat we toen "heel veel negatief nieuws" over ons heen kregen. "Als je stressniveau omhooggaat, word je sneller ziek", legt Scherder uit. "Daar moeten we wat aan doen." Volgens de neuropsycholoog hebben de media daar een belangrijke rol in om er een positieve draai aan te geven. "Je kunt dezelfde boodschap ook framen naar iets positiefs."

Buffer

"Mensen die eenzaam zijn, ervaren meer stress", voegt cardioloog Leonard Hofstra daaraantoe. "Optimisten hebben een grote psychosociale buffer, oftewel meer vrienden. Als er wat ergs gebeurt, hebben ze een grotere buffer om dat op te vangen." Daarnaast zou een actieve levensstijl bijdragen aan het ervaren van optimisme.

Herstel

Scherder pleit niet voor louter optimisme. "Mild pessimisten mijden wat meer risico en dat kan een positief gezondheidsvoordeel hebben", aldus de neuropsycholoog. "Mensen die optimistischer zijn, herstellen sneller van ziektes. Het is aantoonbaar dat dat werkt", voegt Hofstra toe. Met hun boek 'Hoop voor Hart en Hersenen' hopen de twee een "beweging" te creëren. "Mensen die elke dag sores hebben, met hen moet dit opgepakt worden", vindt Scherder.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie