Binnenland
MAX

'Campagnes voor gezonder eten werken averechts'

foto: Pexels/Vanessa Loring
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Campagnes voor gezonder eten werken averechts'

“Probeer eens een eetwissel: zoals van sap naar water of van chips naar noten.” Een zinnetje uit een campagne van het Voedingscentrum. Maar dat soort campagnes hebben volgens socioloog en onderzoeker Tim van Meurs weinig effect, vertelt hij in Villa VdB.

Video niet beschikbaar

Sterker nog: bij een grote groep mensen zorgen dit soort spotjes voor een averechts effect, zegt Van Meurs. “Een boemerangeffect zelfs; je gooit er een boodschap uit en je krijgt die net zo hard in je gezicht weer terug. Zoals bijvoorbeeld een tweet van iemand als reactie op de ‘week zonder vlees’: een foto van een braadpan met vier speklappen. Met de tekst: normaal twee, nu vier. Zo compenseer ik deze week voor iemand die geen vlees eet.”

Een bepaalde groep mensen heeft gewoon geen trek in bemoeienis, aldus Van Meurs. “Het heeft ook te maken met een antipathie tegen de overheid, de wetenschap en de gezondheidszorg. Een betere strategie zou zijn om dit soort informatie over gezond eten te laten brengen door mensen die zij vertrouwen zoals BN-ers of sporthelden.”

Niet meer vertellen

YouTube-kok Nick Toet trekt een breed publiek met zijn filmpjes over koken. “Ik vertel de mensen niet hoe ze het moeten doen, maar hoe ze het kunnen doen. Mijn strategie is nu ook dat ik niet meer vertel dat iets vegetarisch is, maar het gewoon ga maken. Ik heb één keer de fout gemaakt dat ik een vegetarische curry ging maken. Toen kreeg ik zoveel boze mensen die riepen; ga jij ook al beginnen! Terwijl ik zeker weet dat 9 van de 10 van die mensen zouden smullen als ze die curry bij me zouden komen eten.”

Onderzoeker Tim van Meurs denkt dat informatie over gezonde voeding niet genoeg is. Want die kunnen mensen negeren. “Je moet verdergaande maatregelen nemen dan alleen campagnes. Zoals bijvoorbeeld een suikertaks invoeren. Of een lager btw-tarief op groenten en fruit.”

Ster advertentie
Ster advertentie