Hoe ver ga je voor een kinderwens?

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ver ga je voor een kinderwens?

Hoe ver ga je om een kinderwens in vervulling te laten gaan? Volgens Maaike van Langen is het soms best moeilijk te weten waar je grens ligt. Ze schreef over haar eigen ervaring en die van andere stellen in het boek 28 embryo's. Samen met haar partner Ivar van Urk was ze te gast bij Spraakmakers.

Al vier jaar probeerde het stel kinderen te krijgen. Op een gegeven moment besloten zij daarom een adoptieproces in te gaan. Om dit te starten moet er verplicht worden deelgenomen aan verschillende informatieavonden. Je mag in Nederland pas adopteren als je zelf niet meer actief probeert kinderen te krijgen. Daarom worden eerst alle andere opties afgewogen. "Met verbijstering heb ik om me heen gekeken wat er allemaal mogelijk was", vertelt Ivar.

'Je deelt een immens verdriet'

Bij die avonden ontmoetten zij de andere stellen, waar ze al snel een hele hechte band mee voelden. "Je deelt een immens verdriet waarvan je je achteraf niet realiseert dat je dat met vrienden en familie eigenlijk niet deelt", vertelt Maaike.

Wanneer de wens om een kind te krijgen zo groot is, is het volgens het stel tijdens zo’n proces heel moeilijk je eigen grenzen te bewaken. "Het verdriet van geen kinderen kunnen krijgen is soms velen malen groter dan je jezelf realiseert. Het is ontzettend moeilijk daarmee om te gaan en daarover te praten. En zolang je bezig bent met iets proberen, kun je daarmee omgaan. Dus is die behoefte om verder te gaan heel groot", vertelt Maaike.

Wel of niet doorgaan?

De mogelijkheden zijn inmiddels eindeloos en daardoor sta je volgens het stel soms voor moeilijke keuzes, waarvan je soms niet weet of dat wel is wat je wil. Een voorbeeld daarvan is anonieme eiceldonatie. In Nederland is dat verboden, maar in andere landen mag dit wel. Hierdoor word je gedwongen daarvoor naar het buitenland te gaan, zegt Maaike. Daarbij is het soms onduidelijk wat wel en niet mag, vertelt het stel. "Het is heel moeilijk om daar je weg in te vinden."

'Westers gebeuren'

Het is een business waar veel geld mee wordt verdiend. "Het is een heel westers en rijk gebeuren dat we ons dit kunnen permitteren", zegt Maaike. In theorie zou je dus een eicel uit de ene kant van de wereld en een zaaddonor uit de andere kant van de wereld kunnen krijgen, als je er maar genoeg geld voor neerlegt.

De ethische overwegingen en de persoonlijke grenzen maakt het volgens het stel soms zo moeilijk dat relaties onder druk komen te staan. In haar boek beschrijft ze hoe zij en de andere stellen dit ervaren hebben. Ze zegt met het boek vooral het menselijke verhaal van de vrouwen en mannen inzichtelijk te willen maken en taboes te willen doorbreken.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie