46 organisaties: 'Verbied gebruik van PFAS in consumentenproducten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 46 organisaties: 'Verbied gebruik van PFAS in consumentenproducten'

In een manifest pleiten 46 organisaties voor een Europees verbod op het gebruik van PFAS in consumentenproducten. PFAS is een verzamelnaam voor chemische stoffen die voorkomen in bijvoorbeeld antiaanbaklagen en waterafstotende materialen. Annelies den Boer van Stichting Tegengif vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

"De PFAS-vervuiling is wijdverbreid, het zit in iedereen op dit moment. Het RIVM heeft ook aangegeven dat alle Nederlanders te veel PFAS in hun lichaam hebben", aldus Den Boer.

"We zijn heel blij met de maatregelen die op stapel staan. We hopen ook dat die veelomvattend en ambitieus zijn. We zien echter dat PFAS-producerende bedrijven van zich laten horen, want zij zijn niet blij met een verbod als dat er zou komen. Daarom vinden wij als maatschappelijke organisatie het belangrijk om de risico's en omvang van de vervuiling nogmaals te benadrukken."

'Vervuiler betaalt'

"We weten al heel lang dat PFAS schadelijk zijn en zich ophopen in het milieu. Regelgeving daartegen duurt heel erg lang. Ik ben blij dat beleidsmakers het nu wel serieus nemen, maar het is van belang dat het niet te lang duurt voordat PFAS verboden worden. Toekomstige generaties blijven last hebben van deze stoffen, omdat die niet afbreekbaar zijn in het milieu", stelt Den Boer.

"Wij willen dat de Europese Commissie en de lidstaten in ieder geval in 2025 PFAS in consumentenartikelen verbieden. We willen dat alle PFAS die tot nu toe niet gereguleerd zijn onder dat verbod vallen. En we willen dat de PFAS-vervuiling die er nu is, wordt opgeruimd en dat de vervuiler betaalt."

'Schaadt immuunsysteem'

"De Europese voedselveiligheidsautoriteit heeft gezegd dat er voldoende bewijs is dat PFAS het immuunsysteem schaden. Dat betekent bijvoorbeeld dat kinderen minder goed reageren op vaccinaties. Dat vinden wij enorm zorgwekkend. Daarnaast zijn er mogelijk nadelige effecten op de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. Dat zeggen wij niet alleen, maar ook de mondiale koepelorganisatie van gynaecologen."

"Verder komt het in ons drinkwater terecht, doordat bedrijven PFAS loodsen. Daarnaast krijgen wij ook PFAS binnen door consumentenartikelen die wij gebruiken", zegt Den Boer.

r1jn pfas

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie