Gezondheid

Kinderartsen adviseren om sommige gezonde kinderen ook te vaccineren

NOS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderartsen adviseren om sommige gezonde kinderen ook te vaccineren

Kinderartsen pleiten ervoor dat in bepaalde gevallen ook gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar een coronavaccinatie kunnen krijgen. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) reageert daarmee op het advies dat de Gezondheidsraad gisteren gaf om in eerste instantie kinderen met een medisch risico een vaccinatie aan te bieden.


De Gezondheidsraad werkt nog aan een algemeen advies voor gezonde kinderen. De NVK heeft daar ook al over gesproken, vertelt Károly Illy, kinderarts en voorzitter van de vereniging in het NOS Radio 1 Journaal.

“Op zich heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA vastgesteld dat het een veilig vaccin is, daar is geen twijfel over. Wij kunnen ons voorstellen dat er situaties zijn waarbij ouders het op prijs stellen om hun kind te laten vaccineren. Bijvoorbeeld met een kwetsbaar gezinslid, of bij een opa of oma die een rol speelt bij de opvang van kinderen.“

Niet alle kinderen vaccineren

Op basis van de huidige kennis en besmettings- en ziekenhuiscijfers is Illy nog steeds geen voorstander van een vaccinatie voor álle gezonde kinderen onder de 12.

“Je moet kinderen niet als instrument gebruiken omdat te veel volwassenen hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen. Dat standpunt blijft staan. Het is nog steeds zo dat gezonde kinderen een heel erg klein risico lopen om in het ziekenhuis terecht te komen. Bij gezonde kinderen doe je het niet voor henzelf, maar voor de maatschappij.”

Voor kinderen vanaf 12 jaar is dat anders. “Daarvan zeggen wij dat het verstandig is, gezien de risico’s die kinderen van 12 jaar en ouder wel lopen.”

Hart- en longafwijkingen

De Gezondheidsraad heeft de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde gevraagd om met spoed te bepalen welke kwetsbare kinderen gevaccineerd moeten worden, vertelt Illy. “Ik heb aan alle deskundigen op dit gebied in mijn vereniging gevraagd om met stoom en kokend water te proberen te beoordelen welke kinderen als eerste in aanmerking zouden moeten komen, volgens de hoogrisicocategorie van de Gezondheidsraad.”

Als voorbeelden noemt Illy kinderen met ernstige hartafwijkingen, longafwijkingen als taaislijmziekte en kinderen die een niertransplantatie hebben ondergaan. “Ik pak er nu een paar uit, maar zo kun je een heleboel andere kinderen met ernstige aandoeningen bedenken.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie