Gezondheid

Hoe haal je het einde van deze crisis? 'Niet klagen, maar dragen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe haal je het einde van deze crisis? 'Niet klagen, maar dragen'

De berichten en meningen over de coronamaatregelen en de vaccinaties buitelen over elkaar heen. We zitten niet in de meest overzichtelijke fase van de coronacrisis en deze duurt al een jaar. In Spraakmakers vroegen we experts hoe je jezelf weerbaar houdt.

Verwachtingspatroon

Volgens voormalig commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif kun je leren om met onzekerheid om te gaan. Militairen en commando’s worden getraind om te dealen met situaties die anders verlopen dan verwacht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Je moet bijvoorbeeld tien kilometer marsen en het blijken er twintig te worden." Volgens De Kruif gaat dit om het verwachtingspatroon dat je hebt gecreëerd in combinatie met onzekerheid. Blootgesteld aan deze test kom je er volgens hem achter dat je veel meer aankunt dan je denkt.

Groep

Daarbij is gemeenschappelijkheid een belangrijk onderdeel. "De groep kan je daarbij helpen en jij kunt ook weer anderen helpen om er doorheen te komen." Een collega van De Kruif zegt altijd: "Niet klagen maar dragen en bidden om kracht."

Met slechte cijfers in de ziekenhuizen en op de ic’s, is de crisis voorlopig nog niet voorbij. Ook de persconferentie van vanavond gaat ons waarschijnlijk niet veel meer vertellen.

Mediagebruik

Karen Walthuijs is filosofische psycholoog en lid van de Spraakmakers Community. Volgens haar is het voor je welzijn belangrijk om soms even een stapje terug te doen in je mediagebruik. Haar eerste tip is dan ook om "ff te stoppen met al dat nieuws."

Quote

Mijn tip is om ff te stoppen met al dat nieuws

Psycholoog

Volgens de psycholoog overspoelen we onszelf met mediaberichten en sociale media, maar neemt daardoor de stress, spanning en angst bij veel mensen toe. "Laat al die informatie even voor wat het is. Ga wandelen, goed ademen en doe een mindfullnessoefening." Daarna ben je volgens haar beter in staat om informatie te ontvangen en helder te verwerken.

Stress

Juist wanneer je in een moeilijke situatie zit - bijvoorbeeld als ondernemer - stijgt het stressniveau en is het belangrijk om rust te creëren. Stress is volgens haar niet alleen slecht voor je immuunsysteem en welbevinden, maar het vernauwd je blik omdat je alleen maar bezig bent met overleven. "Juist in deze crisis is het belangrijk om creatief en innovatief te zijn om de crisis het hoofd te bieden."

Meepraten? Word lid van de Spraakmakers Community

Wil jij net als Karen Walthuijs je kennis en ervaring delen met ons? Ga dan naar de Spraakmakers Community en meld je aan.

Ster advertentie
Ster advertentie