Gezondheid
AVROTROS

Hoe je gezond en wel de 115 jaar kunt aantikken

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe je gezond en wel de 115 jaar kunt aantikken

Honderd-en-vijftien jaar. Dat wordt op den duur de gemiddelde leeftijd van de Nederlander, stelt professor Eric Claassen. Hij zoekt het geheim van ouderdom in de zogeheten blue zones.

Video niet beschikbaar

Blue zones zijn gebieden waar bovengemiddeld veel mensen 100 jaar of ouder worden. Volgende week verschijnt het boek Gezond 115 dat hij schreef met Heidi Klijsen en Lisette de Jong. Het leidde tot zestien portretten van gemeenschappen en bevolkingen die door hun gezonde manier van leven ouder worden dan anderen.

Luister ook de Jortcast

{podcast audio="115837" caption="#160 - Passen er 115 kaarsjes op een taart?" }

Veel oorzaken zijn, logisch, terug te voeren op dieet en beweging. Op het Italiaanse eiland Sardinië zijn veel schaapherders. Door hun dieet en de beweging die het werk met zich meebrengt worden zij ouder dan gemiddeld.

Slapen

Claassen ging ook naar Namibië. Dat is geen blue zone maar interessant omdat mensen daar zó'n goede 'slaaphygiëne' hebben dat ze geen woord kennen voor slaapgebrek, terwijl ze aan maar zes uur slapen.

Maar goed: 115 jaar oud, hoe gaan we daar als land mee om? Hoe gaan we dat doen met pensioenen? Op de vraag of het betaalbaar is mengt econoom Coen Teulings, universiteitshoogleraar te Utrecht, zich in de discussie. "We moeten stukken langer gaan werken." Eric Claassen beaamt dat met de toevoeging: "Actief zijn is een hele goede manier om gezond oud te worden."

oud worden maar het niet zijn

Ster advertentie
Ster advertentie