Gezondheid

Inspectie legt dwangsom op aan omstreden thuiszorgbedrijf

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inspectie legt dwangsom op aan omstreden thuiszorgbedrijf

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft een dwangsom opgelegd aan Thuiszorg Naborgh. Het Rotterdamse bedrijf mocht geen zorg meer verlenen aan cliënten na 11 oktober, maar bleek dat toch te doen. Naborgh moest tevens al haar cliënten overdragen aan andere zorgaanbieders, maar ook dat was niet op tijd gebeurd.

De Inspectie maande het bedrijf twee weken geleden om alle zorgactiviteiten te staken vanwege 'grote risico's voor de veiligheid en gezondheid van cliënten'. De situatie was zo ernstig dat de Inspectie Naborgh verplichtte om op 11 oktober alle zorgtaken te hebben overgedragen aan een andere zorgaanbieder. Omdat het bedrijf dat niet heeft gedaan legt de Inspectie vanaf vrijdag 25 oktober een dwangsom op van vijfduizend euro op voor iedere dag dat Naborgh niet voldoet aan de eisen.

Miljonair

In juni berichtten Reporter Radio , Pointer en Follow the Money voor het eerst over Thuiszorg Naborgh. De Rotterdamse thuiszorgorganisatie die in 2015 is opgericht keert twee jaar later al een miljoen euro aan dividend uit aan het bedrijf van eigenaresse Shanna Naborgh. Het gaat om winst die uit zorggeld afkomstig is. Naborgh maakt winstmarges tussen de dertig en veertig procent in een sector waar meer dan tien procent, volgens deskundigen, zeer moeilijk haalbaar is. Oud-cliënten en-medewerkers spreken van fraude met declaraties en handtekeningen bij Naborgh.

Grootschalige fraude

Na de publicaties in juni stelde de Inspectie tijdens een toezichtbezoek vast dat de zorgbehoefte van cliënten in de dossiers van Naborgh groter is dan de zorg die zij daadwerkelijk krijgen. Het bedrijf voldoet aan slechts vier van de twaalf normen waar de Inspectie zorginstellingen op toetst.

Ook zorgverzekeraars namen de afgelopen tijd maatregelen, zo staakten CZ en DSW betalingen aan de organisatie. DSW heeft inmiddels grootschalige fraude bij Naborgh geconstateerd en stelde daarop een vordering van bijna 300.000 euro in.

Thuiszorg Naborgh was niet bereikbaar voor commentaar.

Dit artikel maakt deel uit van een onderzoek naar megawinsten in de zorg van Reporter Radio, Pointer (KRO-NCRV) en Follow The Money en kwam tot stand in samenwerking met Dirk Mostert (Pointer) en Eelke van Ark (Follow The Money). Lees meer op de site van Pointer Inspectie draait bij 'zorgcowboy' duimschroeven verder aan en op de site van Follow The Money Inspectie legt Thuiszorg Naborgh dwangsom op

Ster advertentie
Ster advertentie