Gezondheid
KRO-NCRV

Hoeveel en hoelang moet je dagelijks bewegen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel en hoelang moet je dagelijks bewegen?

Iedereen weet dat het belangrijk is om te bewegen, maar ongeveer 45 procent van de Nederlandse bevolking sport niet wekelijks. Wat zit daarachter? En welke groep is te weinig actief? Wetenschapper Remko van den Dool geeft antwoorden bij Spraakmakers.

"Het is inderdaad een groot probleem", zegt Van den Dool over de niet-actieve Nederlanders. Maar wie behoort er tot die 45 procent? "Mensen met een beperking, lager inkomen en ouderen sporten het minst", verklaart de wetenschapper van het Mulier Instituut. Slecht 10 procent van die groep sport wekelijks. "Het is belangrijk om deze mensen actief te krijgen."

Twee keer vaker

Daarentegen is er een andere groep die wél veel beweegt: hoogopgeleide, jonge mensen. "Hoogopgeleiden sporten ongeveer twee keer vaker dan lager opgeleiden, ongeacht hun herkomst", zegt Van den Dool. "Er is bezorgdheid over het lage percentage ouderen en mensen met een laag inkomen dat sport", voegt de wetenschapper toe. Welke beweegrichtlijnen moeten we aanhouden? "Minimaal een half uur per dag matig intensief bewegen."

Intensief

Van den Dool deelt ook manieren om aan dat halve uur per dag te voldoen. "Zwemmen is een voorbeeld van matig intensieve beweging. Wandelen en fietsen zijn net zo goed voor de gezondheid als sporten", zegt de wetenschapper. "Om gezondheidseffecten te bereiken, moet men dagelijks minimaal een half uur matig intensief bewegen. Rusten mag, zolang men ook blijft bewegen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie