Binnenland
AVROTROS

Wie gezonder leeft, functioneert seksueel beter

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie gezonder leeft, functioneert seksueel beter

Vrouwen die te dik zijn, hebben meer moeite met zwanger worden dan vrouwen met een normaal lichaamsgewicht. Jonge doctor Matty Karsten onderzocht of een leefstijlinterventie vrouwen helpt gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen. Die verandering in leefstijl verbetert de seksuele functie van vrouwen.

"Ik heb in mijn proefschrift gekeken naar de effecten van een interventie op de leefstijl van vrouwen en hun seksuele functie, bij vrouwen met ernstig overgewicht die moeilijk zwanger kunnen worden." De interventie is gericht op gezonder eten, meer bewegen. Het doel was om participanten vijf procent van hun gewicht te laten verliezen.

Stijfheid

"Een van de belangrijkere resultaten uit het onderzoek is dat de vrouwen die de interventie hadden gevolgd, een betere seksuele functie kregen." Op zich een logische conclusie: wie gezonder leeft, functioneert beter. Dat beaamt Karsten. "Vergelijk het met mannen met erectieproblemen."

"Wil je mij ondertussen niet aankijken?"

"Niet persoonlijk bedoeld, Jort. Daar zie je ook dat bij mannen die veel te dik zijn de stijfheid minder goed is. Zo zit het bij vrouwen ook, maar daar hebben we het over vaginale lubricatie. Dus hoe goed ze vochtig worden."

Obesitas is een groot maatschappelijk probleem. Volgens Karsten is het 'zoveel meer' dan een beetje teveel eten. "Ik heb in mijn studie ook gelezen naar de maatschappelijke factoren die eraan ten grondslag liggen." Daar moet volgens Karsten veel meer aandacht voor komen. Ze krijgt energie van mensen helpen groeien. In geestelijke zin. Om die reden vervolgt ze haar wetenschappelijke carrière met een master psychologie.

Ster advertentie
Ster advertentie