Geschiedenis
NOS

Hoe één persoon een Britse zakenbank om kon laten vallen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe één persoon een Britse zakenbank om kon laten vallen

25 jaar geleden ging de chique Britse zakenbank Barings ten onder, door toedoen van één persoon: Nick Leeson. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt hoogleraar Jaap Koelewijn hoe dat kon gebeuren. "Ik weet het nog goed. Ik werkte bij MeesPierson, we kwamen op kantoor en wat van de schermen afspatte was dat een bank in Singapore was omgevallen. 1,5 miljard dollar was naar de filistijnen. Hoe kan dat nou?"

Koelewijn: "Nick Leeson was in zijn eentje in het kantoortje in Singapore aan het speculeren op een stijgende Japanse beurs. Maar na een aardbeving ging die beurs hard naar beneden. Toen is de bank omgevallen."

Niemand greep in

Volgens Koelewijn bleek later dat er al de hele tijd onregelmatigheden waren bij Barings Bank: "Hij was in zijn eentje verantwoordelijk voor 10 procent van de winst, dat is abnormaal. Hij vroeg voortdurend geld uit Londen en de verliezen sluisde hij weg naar een aparte rekening."

Dat was bekend binnen de bank, maar niemand greep in, stelt Koelewijn. Volgens hem kon Leeson gewoon zijn gang gaan omdat hij veel geld in het laatje bracht bij de bank. "Handelaren die het goed doen worden niet zomaar even aangepakt door een risk manager. Dat is daarna wel veranderd."

"Bij heel veel banken is sindsdien meer controle gekomen, maar er zijn altijd mensen die er op uit zijn om het systeem te ontregelen. Dit kan altijd weer gebeuren."

Nick Leeson werd opgepakt en zat een celstraf uit, maar dat wil volgens Koelewijn niet zeggen dat hij de grote boeman is in dit verhaal. "Hij deed dat met medeweten van zijn superieuren."

Hoe één persoon een Britse bank om deed vallen

Ster advertentie
Ster advertentie