Geschiedenis

Hoe wordt een vliegtuigwrak uit WOII geborgen? 'Kan behoorlijk gevaarlijk zijn'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt een vliegtuigwrak uit WOII geborgen? 'Kan behoorlijk gevaarlijk zijn'

Een Brits gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog wordt deze week geborgen in een weiland bij Enschede. Waarom en hoe gaat dat in zijn werk? Majoor en stafofficier vliegtuigberging Hubert Schuncken en Johan Graas van Aircraft Recovery Group waren te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

NOS Met het Oog op Morgen

"We graven met een kraan laagje voor laagje de bodem weg. Dat wordt netjes allemaal in een zeef gedaan en bekeken. Als we het wrak benaderen, gaan we eerst om het wrak heen graven zodat we het zo goed mogelijk intact houden", zegt Hubert Schuncken.

Piloot identificeren

"Toen het vliegtuig neerstortte ging het verhaal rond dat de piloot helaas te pletter viel. Op 300 meter van het wrak werd een lichaam gevonden. Men ging ervan uit dat het lichaam van de piloot was. Hij is begraven in het graf van de onbekende soldaat in Enschede. Door het wrak op te graven hoopt de gemeente de piloot te kunnen identificeren en te achterhalen of dat de persoon is die in het graf ligt", aldus Schuncken.

Johan Graas zet zich al vijftig jaar in voor de berging van dit soort vliegtuigen. "Van de ongeveer 6500 vliegtuigen die in Nederland neergestort zijn tijdens de oorlog, liggen er nog zo'n 1200 in de Nederlandse grond en wateren. Daarvan ongeveer 400 met menselijke resten erin", vertelt Graas. "Voor onze stichting is het IJsselmeer een interessante plek, want daar liggen nog de meeste vliegtuigen met vermisten."

Munitie aan boord

"Bijna alle vliegtuigen die we bergen hebben nog munitie aan boord. Dus het kan behoorlijk gevaarlijk zijn, daarom zitten in het team ook mensen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie die ervoor zorgen dat het wrak veilig geborgen wordt", aldus Schuncken. "Het vliegtuig wordt daarna meegenomen naar Woensdrecht waar het nog een keer onderzocht wordt. Dan kunnen musea er delen van bruiklenen en de rest wordt verschoot."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie