Geschiedenis
EO

Drie dingen die we kunnen leren van Willem van Oranje

foto: Adriaan Thomasz Key
  1. Nieuwschevron right
  2. Drie dingen die we kunnen leren van Willem van Oranje

Hij nam een prent van de moordaanslag op Willem van Oranje mee toen hij moest onderduiken in een safehouse. Macaber? Nee, "inspirerend", aldus de destijds zwaar bedreigde burgemeester Jos Wienen. In De Ongelooflijke Podcast vertelt de burgervader van Haarlem – die ook historicus is – over zijn bewondering voor Willem van Oranje. "Hij is een deur naar een buitengewoon bijzondere geschiedenis."

#112 - Wat je moet weten over Willem van Oranje, de Vader des vaderlands (met Jos Wienen en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

Willem van Oranje legde mede de basis voor het Nederland zoals we het nu kennen. Zo is de vader des vaderlands de reden dat we in het Oranje voetballen en het Wilhelmus zingen. Bovendien zien we in Oranjes leven wat de opkomst van de reformatie, humanisten en propaganda in de praktijk betekende. Volgens Wienen biedt de geschiedenis van Willem van Oranje ons dan ook een interessant perspectief op hedendaagse vraagstukken.

Verdraagzaamheid

Zo ziet Wienen als burgemeester om zich heen hoe zaken als verdraagzaamheid, die heel lang vanzelfsprekend waren, de samenleving beginnen te ontglippen. "Nu de tegenstellingen in de samenleving oplopen moeten we op zoek gaan naar wat ons verbindt. Het is helemaal niet gek om nog eens te kijken naar wat iemand als Willem van Oranje zei over het belang van kunnen samenleven met mensen met verschillende overtuigingen."

Standvastigheid

Naast deze verdraagzaamheid ziet Wienen in Willem van Oranje iemand die zo standvastig was, dat hij tot aan het einde de consequenties van zijn daden accepteerde. "Van Oranje was iemand met een enorme toewijding, die zegt 'hier sta ik voor' en die daar dan ook niet meer van afwijkt. Hij gaf hart en ziel voor de publieke zaak."

Toen de burgemeester enkele jaren geleden vanwege ernstige bedreigingen verbleef in een safehouse gaf een prent van de moord op Willem van Oranje aan zijn muur hem inspiratie: "Sommige dingen zijn van zo’n grote betekenis, dat je – wat de consequenties ook zijn – geen duimbreed mag toegeven. En ik denk dat Willem van Oranje dat inderdaad heeft gedaan."

Rutte op de fiets

Bovendien leert Wienen van de vader des vaderlands dat je als bestuurder niet veraf moet staan van het 'gewone volk'. "Op een gegeven moment is er een buitenlandse reiziger die Van Oranje ziet en schrijft: ‘Ik was echt stomverbaasd, die man loopt hier op straat en ziet eruit als een gewone burger.’ Er was iets waardoor hij in staat was om zich te verbinden met de mensen, hij was een van hen geworden. Ik denk dat het belangrijk is dat je als politicus dicht bij de burger staat."

Presentator David Boogerd merkt op dat dit doet denken aan Mark Rutte die naar zijn werk fietst. "Ja, ik vind het ook typisch Nederlands", reageert Wienen.

Ster advertentie
Ster advertentie