Geschiedenis
VPRO

René van Stipriaan wint Libris Geschiedenis Prijs met 'De zwijger'

foto: Geerte Verduijn
  1. Nieuwschevron right
  2. René van Stipriaan wint Libris Geschiedenis Prijs met 'De zwijger'

René van Stipriaan ontvangt de Libris Geschiedenis Prijs 2022 voor zijn boek De zwijger: Het leven van Willem van Oranje. "Een boek dat," aldus de jury, "de komende dertig jaar een standaardwerk zal zijn. Een compleet boek over een onderwerp waar maar weinig historici zich aan zouden wagen." Juryvoorzitter Thom de Graaf maakte de prijswinnaar van het beste historische boek van 2022 bekend tijdens een speciale live-uitzending van radioprogramma OVT. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Video niet beschikbaar

'Zeldzaam grondig en prettig geschreven'

Uit het juryrapport over De zwijger: Het leven van Willem van Oranje: "In het rijtje klassieke vaderlandse helden staat Willem van Oranje bovenaan. Veel eigentijdse biografen zouden hem daarom met genoegen van zijn voetstuk hebben gerukt, door zijn slechte daden zo breed mogelijk uit te meten. Maar René van Stipriaan weigert te kiezen tussen ophemelen en debunken. Zijn biografie van de Zwijger is gebalanceerd en plaatst de hoofdpersoon in de context van zijn tijd en milieu. Zo ontstaat het beeld van een ambitieuze edelman die zijn dynastieke belangen verdedigde, en die door diepe dalen ging om zijn doel te bereiken. Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Over de Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn daGt het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 euro verbonden. De niet-winnaars krijgen een bedrag van € 1.500 euro toegekend, als waardering voor hun prestatie.

Maand van de Geschiedenis

Tijdens de Maand van de Geschiedenis reist OVT door Nederland. De stops op onze route zijn: Arnhem, Amsterdam-Bijlmer, Zeeland, Twente en we eindigen met de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs in Amsterdam.

Je kunt bij de opnames aanwezig zijn. Meld je snel aan via ovtlive@vpro.nl. Klik hier voor meer informatie.

Ster advertentie
Ster advertentie