Geschiedenis
NOS

Van waist overall naar jeans: de geschiedenis van de populaire denim-broeken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van waist overall naar jeans: de geschiedenis van de populaire denim-broeken

Het is deze week anderhalve eeuw geleden dat twee mannen patent aanvroegen voor een denim-broek waarin klinknagels waren verwerkt om de broek steviger te maken. Levi Strauss en Jacob Davis heetten die mannen. Wouter Munnichs, denim-specialist en eigenaar van de website Long John, vertelde erover in NOS Met het Oog op Morgen.

"Vroeger noemden ze het geen jeans maar een 'waist overall', het was een broek die je droeg over een andere broek. De stof waar de broeken van gemaakt worden, is onveranderd gebleven. De linker pijp van zo'n klassieke broek is teruggevonden in een mijn. Een mooi historisch stuk om in het archief te hebben", vertelt Munnichs.

Tijdloos

Jacob David was een klerenmaker en verstevigde broeken die hij maakte met klinknagels. Deze uitvinding liet hij registreren met Levi Strauss, zijn leverancier van denim. "Het waren stugge, stevige broeken die lang mee moesten gaan om erin te kunnen werken. De naam 'denim' komt uit het zuiden van Frankrijk.

Het tijdloze design heeft er voor gezorgd dat de broek altijd populair is gebleven. Het design evalueert ook steeds met de tijd mee. Elke vijf tot tien jaar verandert het model '501' van Levi's. Daarnaast zijn de spijkerbroeken praktisch en kunnen ze door iedereen gedragen worden", legt de denim-specialist uit.

"De naam 'Levi's' is na honderdvijftig jaar nog steeds een handelsmerk gebleven omdat het merendeel nog in eigendom is van de familie van Levi Strauss. Vijftien jaar geleden kwam de 'Chino-broek' sterk terug, nu zijn 'cargo-broeken' erg populair. Dat zijn eigenlijk legerbroeken met zakken aan de zijkant. Dit soort trends hebben invloed op de cijfers van de verkoop van denim-broeken", aldus denim-specialist en eigenaar van de website Long John, Munnichs.

denim

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie