Wetenschap & Techniek

Groeit de mode van de toekomst onder de grond?

NTR
foto: Diana Schererfoto: Diana Scherer
  1. Nieuwschevron right
  2. Groeit de mode van de toekomst onder de grond?

Groeit je t-shirt binnenkort onder de grond? Wortelpionier Diana Scherer maakt kleding door de wortels van planten in een bepaalde vorm te laten groeien.

Scherer plaatst eerst sjablonen onder de grond. Daar laat ze vervolgens de wortels in groeien. Het textiel ontwikkelt zich vervolgens tijdens het groeiproces. Het liefst gebruikt ze grasachtigen en granen als haver en tarwe, omdat die planten het niet erg vinden om dicht bij elkaar gezaaid te worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het duurt gemiddeld twee tot vier weken voor het textiel volgroeid is. "In augustus gaat het het best," aldus Scherer. "Hoe warmer hoe beter. Dan wordt het ook het mooiste textiel." Dat wil niet zeggen dat het worteltextiel nu al bruikbaar is: "Ik heb er nu alleen nog kunstobjecten van gemaakt, een jurk bijvoorbeeld. Die is nog niet draagbaar, omdat hij snel uit elkaar zou vallen".

Op zoek naar sterke en zachte wortelmode

Scherer werkt samen met Wageningen Universiteit om te onderzoeken hoe je het textiel beter toepasbaar kunt maken. In kassen kijken wetenschappers wat er precies gebeurt als je planten heel dicht bij elkaar zet, en wat de invloed van verschillende voedingstoffen is op de kwaliteit van het textiel. En zelf combineert Scherer het worteltextiel met andere materialen, zodat het sterker, zachter en beter draagbaar wordt.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie