Cultuur & Media
BNNVARA

Modest Fashion: 'Ik voel me niet comfortabel in strakke kleding'

foto: Modest Fashionfoto: Modest Fashion
  1. Nieuwschevron right
  2. Modest Fashion: 'Ik voel me niet comfortabel in strakke kleding'

Modest fashion is helemaal in. Maar wat is het eigenlijk? Kort samengevat is het hoog gesloten en weinig bloot. Het zijn niet alleen moslima's, christenen en joden die het dragen. In De Nieuws BV legt modejournalist Aynouk Tan uit wat modest fashion is. Model Maha Eljak mist representatieve vrouwen met hoofddoek op tv en vertelt over haar deelname aan Hollands Next Top Model.

Het begrip 'modest' staat voor eerzaam en komt uit het geloof, maar de modestroming is veel meer dan dat. Aynouk Tan vertelt dat modest fashion rond 2001 echt populairder werd en de laatste jaren is het uitgegroeid tot een miljardenindustrie. "Het is niet echt een trend, het is echt een industrie." In landen zoals Turkije, China en Italië is het enorm populair. Tan: "Er zijn veel mensen met een niet westerse achtergrond die deze kledingstijl in hun eigen geschiedenis."

Quote

Deze kleding refereert aan een niet Westerse cultuur, waardoor je als vrouw meer keuzevrijheid hebt

Aynouk Tan

Misschien iets gechargeerd, maar volgens Tan heb je als westerse vrouw twee keuzes; je laat je vormen zien, je hebt een decolleté of je hebt een boyfriend jeans aan met een wijd t-shirt. "Dat is allemaal afgeleid van de mannelijke blik, je bent seksueel voor een man óf je trekt een pak aan en je bent krachtig. Deze kleding, modest fashion, refereert aan een niet Westerse cultuur, waardoor je als vrouw meer keuzevrijheid hebt."

Grotere merken

Modest fashion gaat over meer dan bedekt of niet, het ook over vrij zijn en zelf kiezen welke kleding je draagt. Een flared broek en zwierige kleding horen ook bij modest fashion, zolang het maar bedekt en niet te strak zit. Grote ketens zoals Zara, H&M en Nike doen er ook aan mee.

Toch vindt Tan dat de 'spark' er een beetje af gaat als grote ketens het gaan overnemen. Tan vertelt dat veel ontwerpers van de kleding vrouwen zijn, die zelf hidjabs dragen. "Het is door de vrouw die het zelf draagt, voor de vrouw die ook zulke kleding draagt. Deze individuele ontwerpers baseren hun stijl op hun cultuur."

Weinig meiden met een hoofddoek op tv

Maha Eljak is het eerste donkere model met een hoofddoek die mee doet met Hollands Next Top Model. Eerst was Eljak niet zeker over haar deelname aan het programma, het idee dat mensen een oordeel over haar zouden hebben deed haar twijfelen. Uiteindelijk miste ze toch mensen met een hidjab op tv en besloot ze zich op te geven. "Ik wil een inspiratiebron zijn voor meiden met een hoofddoek."

Quote

Ik voel me niet comfortabel in strakke kleding

Maha Eljak

Veel meiden sturen Eljak een bericht via social media dat ze blij zijn met haar deelname. Comfy en baggy zo omschrijft Eljak haar stijl, kleding die haar vormen benadruk draagt ze niet. "Ik voel me niet comfortabel in strakke kleding. Het plakt aan je lichaam, het is alsof ik niet kan ademen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie