Geschiedenis

Hallo Hier Hilversum #2: ‘Radiogeheugen is warme kluwen’

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hallo Hier Hilversum #2: ‘Radiogeheugen is warme kluwen’

"In ons geheugen voegen we veel radioherinneringen samen zonder dat we nog precies weten wanneer en waar het is uitgezonden. Het radiogeheugen is dus een warme kluwen."

Dat zegt Vincent Bijlo in de tweede aflevering van Hallo Hier Hilversum, de podcast over 100 jaar radio.

{podcast audio="66316" caption="#2 Hallo Hier Hilversum - radioherinneringen als warme kluwen" }

Samen met Ger Jochems – oud-radiomaker van de VPRO – bespreekt Vincent de radio die speciaal voor kinderen werd gemaakt. Zoals hoorspelen over de boeken van Jaap ter Haar: Eelke de boswachterszoon en Saskia en Jeroen.

Jij bent mijn glorie

"Deze boeken las ik als kind en ik hoorde deze programma’s live op de radio", vertelt Ger Jochems. Van Sakia en Jeroen zijn 125 afleveringen gemaakt tussen 1953 en 1956.

Het duo verbaast zich over een liedje van een vooroorlogs kinderkoor met de titel ‘Hollands vlag jij bent mijn glorie’. Het klonk in 1938 op de radio. "Dit zijn liedjes die meneer Buma wel weer in de klas wil laten zingen", grapt Vincent.

In de loop van de tijd waren er verschillende vragenprogramma’s voor kinderen. Van de VARA, van de NCRV en later van de EO. De vragen varieren van ‘Hoe zit een zakbatterij in elkaar tot ‘waarom is inkt blauw?’

Het laatste kinderprogramma op de Nederlandse radio was Pyamapret, dat in 2001 stopte.

Hallo Hier Hilversum

In de volgende editie van Hallo Hier Hilversum praten Ger Jochems en Vincent Bijlo over jongerenprogramma’s. Abonneer je op Hallo Hier Hilversum en mis geen enkele aflevering van deze podcast over 100 jaar radio.

Ster advertentie
Ster advertentie