Geschiedenis
NOS

Hoe de Nederlandse Herman Knippenberg een seriemoordenaar ontmaskerde

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de Nederlandse Herman Knippenberg een seriemoordenaar ontmaskerde

Herman Knippenberg arriveerde in 1975 in Bangkok, Thailand als diplomaat. Vlak na zijn aankomst krijgt hij een brief onder ogen vanuit Nederland: twee Nederlanders zijn vermist. Weet hij meer te ontdekken?

"In de zes weken dat de familie van het stel niets had gehoord was het Kerst geweest, was de verjaardag van de moeder en van de zuster van het meisje. Mijn instinct zei dat hier iets heel ernstigs was gebeurd," vertelt Knippenberg in Met het Oog op Morgen.

Hij start een onderzoek om de twee te vinden, tot hij een telefoontje krijgt van een Belgische collega. "Die zei dat een collega mot had gehad met een nogal onguur type in een nachtclub, nadat een Balinese danseres er met iemand anders vandoor ging."

Knippenberg vindt het verwarrend. "Wat heeft dat met mij te maken?" De Belgische collega vertelt meer: het 'ongure type' had Nederlandse paspoorten in zijn bezit. En hij had een luguber gevoel. "Wij vermoedden dat al die mensen van de paspoorten vermoord zijn."

Meteen actie ondernemen deed Knippenberg niet. "Ik dacht dat hij het kwijt was geraakt. Dat hij een te stevige borrel had gedronken." Maar zijn Belgische collega zit dichter bij de waarheid.

Australische toeristen

Ondertussen zijn bij de Australische ambassade twee verkoolde lichamen aangemeld, vermoedelijk toeristen uit het land. Knippenberg heeft een voorgevoel dat dat verhaal niet klopt en belt op.

"Ze zeiden: verhip, het is alsof je het geroken hebt. Gisteren is het stel waarvan wij vermoedden dat de verkoolde lichamen waren binnen komen lopen." En dus wil de Nederlandse diplomaat weten wie het dan wel zijn.

Na een onderzoek met een Nederlandse tandarts weet hij het te bevestigen: het zijn de vermiste Nederlanders. "Het gaf me een schok. De manier waarop ze waren toegetakeld, levend verbrand. Hier kon ik het natuurlijk niet bij laten zitten."

Undercover

Hij besluit terug te keren naar zijn Belgische collega om de getuigen van de nachtclub terug te vinden. Ze komen bij de buren van het 'ongure type' uit. De buurvrouw wil helpen. "Zij heeft in feite geïnfiltreerd en hield ons op de hoogte."

De undercover buurvrouw weet belangrijke informatie boven te halen. "We hebben geconstateerd dat er meer dan tien doden waren. Uiteindelijk zijn we op twaalf gekomen."

Met die informatie gaat Knippenberg naar de politie, die de seriemoordenaar arresteren. Charles Sobhraj, de moordenaar, zit inmiddels levenslang vast in Nepal. De jacht op hem is inmiddels in een serie gegoten door streaming-platform Netflix.

Ook Knippenberg komt in de serie voor, in een vertolking door een acteur. Hij mocht de opnamen bezoeken in 2019. "Om zo'n kopie van mijn huis en van mijzelf bezig te zien, dat is verbijsterend..."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie