Naar homepage
Geschiedenis

Kapitein Rob komt na 75 jaar opnieuw tot leven

foto: IISGfoto: IISG
  1. Nieuwschevron right
  2. Kapitein Rob komt na 75 jaar opnieuw tot leven

Op 11 december 1945 voer het schip 'De Vrijheid' voor het eerst uit, met aan het roer een onverschrokken, avontuurlijke schipper: Kapitein Rob. 75 jaar later wekt journalist Frank von Hebel dit historische stripfiguur opnieuw tot leven.

Jeugdheld

Voor Frank von Hebel, journalist en groot liefhebber van de strips, is Kapitein Rob een jeugdheld. Hij maakte voor het eerst kennis met diens avonturen toen zijn moeder drie afgeschreven boekjes uit de bieb meenam. Drie verhalen die volgens hem symbool staan voor het beste uit het genre van Kapitein Rob: hij maakt tijdreizen, vindt het spookschip De Vliegende Hollander en gaat de strijd aan met Professor Lupardi, een kwaadaardige schurk.

"Kapitein Rob is geen Spiderman of Batman met allerlei gadgets. Hij heeft eigenlijk drie grote wapens: zijn hond Skip, zijn schip 'De Vrijheid' en zijn blote vuisten." Hij bezit echter enkele eigenschappen die volgens Von Hebel voor eeuwig zijn: hij is vriendelijk, betrouwbaar, rustig en zoekt problemen niet op. "Ik denk dat het verlangen naar dit soort mensen altijd blijft bestaan."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=-h4HaKjtMwE" start="false"}

Trailer van de film 'Kapitein Rob en het geheim van Professor Lupardi' uit 2007

Geestelijk vader

In Pieter Kuhn, de geestelijk vader van Kapitein Rob, zijn elementen van zijn stripfiguur terug te zien. Ook hij was een dappere man, die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers verborg en een rol speelde in het verzet. Daarnaast had hij een ongebreidelde werkdrift, vertelt Von Hebel. "Hij had een bijna fundamentalistische kijk op details. Als hij een straatje in Amsterdam tekende, moest dat precies kloppen. En als het niet klopte, ging die tekening de prullenbak in."

Geëmancipeerd

Aan de avonturen van Kapitein Rob kwam vroegtijdig een einde toen Kuhn in 1966 stierf aan een hartaanval. Maar nu, 54 jaar later, komt er toch een nieuw verhaal. Samen met tekenaar Fred de Heij maakte Von Hebel een nieuwe strip, die begint in het hier en nu. We maken Kapitein Rob mee als oude man, maar naarmate het verhaal zich ontwikkelt maken we ook kennis met de jonge Kapitein Rob.

Om een moderne versie van hem te maken, konden ze dichtbij de oorspronkelijke Kapitein Rob blijven: die was eigenlijk heel geëmancipeerd voor zijn tijd. In avonturenromans van toen was het vaak zo dat vrouwen in de problemen kwamen, vervolgens flauwvielen en gered werden door een grote witte man met een vierkante kaak en brede schouders, vertelt Von Hebel. Hij ontkent niet dat dit niet gebeurde in de verhalen van Kapitein Rob, maar het omgekeerde was ook het geval. "Er waren ook best veel vrouwen die helemaal niet gered hoefden te worden. Sterker nog: zij redden Rob. Hij zag vrouwen als hele zelfstandige wezens, die net zo goed, zo niet beter dan mannen, hun boontjes konden doppen."

Het nieuwe verhaal van Kapitein Rob is momenteel te lezen in Het Parool en verschijnt voorjaar 2021 als album bij uitgeverij Personalia.

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie