Geschiedenis
VPRO

Is een nieuwe 'Republican Revolution' aanstaande?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is een nieuwe 'Republican Revolution' aanstaande?

Voor de Democraten hangt er een donkere wolk in de lucht, want de kans is groot ze met de midterms van dinsdag 8 november de meerderheid in een of beide huizen van het Congres verliezen. De Republikeinen hopen op een herhaling van de zogenaamde 'Republican Revolution' uit 1994, onder leiding van Republikein Newt Gingrich. Wat hield die midterm-revolutie in en is er kans op herhaling? Journalist en Amerikakenner Casper Thomas, schrijver van het boek Amerika’s laatste kans, beantwoordt die vraag in het geschiedenisprogramma OVT.

Omineus teken voor 2024

Het is niet uitzonderlijk dat de regerende partij in het Witte Huis tijdens de midterm-verkiezingen op zijn kop krijgt. Maar ditmaal staat er extra veel op het spel met de Republikeinen die de midterms willen gebruiken om door het hele land politici te installeren die, in navolging van Donald Trump zelf, de uitslagen van afgelopen presidentsverkiezingen in twijfel te trekken.

"De Big Lie, zoals Democraten het zijn gaan noemen, is hét standpunt geworden waar de Republikeinen de verkiezingen mee in zijn gegaan," vertelt Thomas. "De mensen die nu verkozen worden – en dan niet alleen de mensen in Washington, maar ook de gouverneurs en de lokale parlementariërs en functionarissen– als dat allemaal mensen zijn die een bepaalde opvatting over de democratie hebben dat neerkomt op: ‘als wij verliezen dan is er fraude gepleegd', dan is dat een omineus teken voor wat er in 2024 gaat gebeuren."

Republican Revolution

Thomas trekt in OVT een parallel met de midterms van 1994, toen hadden de Republieken het concept van een 'contract met Amerika' bedacht waarin ze beloofde tien speerpunten te implementeren als ze lokaal aan de macht werden geholpen. "Het was een tactische innovatie dat ze in '94 deden," aldus Thomas. "Normaal was de insteek van die verkiezingen lokaal. En wat die Republikeinen in '94 deden onder leiding van Newt Gingrich, die hebben dat voor het eerste genationaliseerd, dat het een nationale strijd is om leven en dood tussen Republikeinen en Democraten."

Ook de zwaarbeladen focus op de tegenstander stamt volgens Thomas uit die tijd. "Ik heb het idee dat we sinds '94 te maken hebben met een Republikeinse partij die een model voor zichzelf hebben bedacht waarin ze de kiezer vertellen dat het land naar de haaien gaat als niet op hen wordt gestemd."

#1220 - De Amerikaanse midterms: flashback naar 1994 - OVT Fragmenten podcast

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie