Geschiedenis
EONOS

Van verzetsheld naar uitschot: 'Het wordt tijd voor excuses richting communisten'

foto: Creative Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Van verzetsheld naar uitschot: 'Het wordt tijd voor excuses richting communisten'

Hoe was het om in de jaren '50 en '60 op te groeien in een streng communistisch gezin? Historicus Elke Weesjes, verbonden aan de City University van New York, vroeg het zich af en interviewde flink wat communistenkinderen. "Ze hebben het ontzettend zwaar gehad omdat ze constant aan de zijlijn werden gezet", vertelt ze in Langs de Lijn En Omstreken.

Elke Weesjes in Langs de Lijn En Omstreken over haar boek 'Mama las Marx'

Weesjes schreef het boek Mama las Marx, waarvoor ze tientallen mensen sprak die in communistische gezinnen opgroeiden. In de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog was, door de Koude Oorlog en de Sovjet-Unie, ineens alles wat communistisch was verdacht.

Kinderen van communistische verzetsmensen

Ook de kinderen hadden daar last van, vertelt Weesjes. "Er zijn heel veel kleine voorbeelden die er heel erg inhakten bij kinderen. Bijvoorbeeld: op scholen waren er vaak penadressen, dat je brieven kon sturen naar een kind in Amerika. Een communistisch kind kreeg natuurlijk niet zo’n adres; die kon geen penvriend of -vriendin krijgen…"

Volwassenen hadden niet goed door hoeveel impact het had op kinderen, stelt ze. "Ze werden constant voor 'vuile communist' uitgemaakt. En vergeet niet: dit zijn kinderen van wie de ouders vaak in het verzet hadden gezeten. Die ouders veranderden binnen een paar jaar van helden naar een soort vijfde colonne, een soort enemy within. Ga daar maar eens mee om als kind…"

In de jaren ’60 werd het overigens weer hip om links te zijn en kwam er wat meer respect voor communisten. Dit had overigens ook te maken met de communistische partij CPN, die in 1963 heel duidelijk afstand nam van de Sovjet-Unie.

'Tijd voor excuses'

Weesjes denkt dat het goed is dat er excuses gemaakt worden tegenover communistische verzetsmensen en hun kinderen. "Het anti-communisme moet belicht worden. Er moet worden nagedacht wat voor invloed het op kinderen heeft gehad. Dat is echt onder het tapijt geveegd in Nederland", stelt ze.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie