Geschiedenis
NOSNTR

Tegenonderzoek betwist conclusies verrader Anne Frank: 'Geen motief, kennis of gelegenheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegenonderzoek betwist conclusies verrader Anne Frank: 'Geen motief, kennis of gelegenheid'

Notaris Arnold van den Bergh heeft de familie van Anne Frank niet verraden in ruil voor bescherming van zijn eigen gezin. Dat concluderen Tweede Wereldoorlog-deskundigen in een tegenonderzoek naar Het verraad van Anne Frank. Het gezin van Van den Bergh bleek in Laren ondergedoken te zitten.

Kleindochter Mirjam de Gorter voelde zich gesteund door de onderzoekers. "Ik ben blij dat zoveel mensen zo'n sterk weerwoord weten te presenteren. Het doet recht aan mijn grootvader."

In Het verraad van Anne Frank stonden de resultaten van een jarenlange analyse met moderne onderzoekstechnieken. De conclusie? Van den Bergh beschikte als lid van de Joodse raad over adressen en zou deze uit lijfsbehoud hebben doorgespeeld naar de nazi's.

Bekijk hier het gesprek met Mirjam Gorter en Bart van der Boom in Nieuws en Co

Video niet beschikbaar

Schandpaal

Er kwam veel kritiek op de aannames die de onderzoekers deden. Zes experts op het gebied van de Tweede Wereldoorlog besloten daarom op eigen initiatief de bewijsvoering langs te lopen. Ze kraken het werk.

"Hij had geen motief, kennis of gelegenheid", zegt historicus Bart van der Boom in Nieuws en Co. "Het bewijs is extreem zwak."

Familie in shock

In het onderzoek van Van der Boom en de andere experts wordt uitgelegd dat de familie Van den Bergh zelf ondergedoken zat. "Dus hij had niets om uit te ruilen. Alle veronderstellingen zijn op drijfzand gebouwd."

De kleindochter Mirjam had dit naar eigen zeggen ook gedeeld met het cold case team. "Maar dat werd niet helemaal opgepikt." Dat haar grootvader als hoofdverdachte zou worden gepresenteerd, hoorde ze pas in het weekend voor publicatie. "We waren in shock."

Historicus Van der Boom twijfelt niet over zijn tegenonderzoek. Volgens hem is het duidelijk dat het cold case team niet wist waar ze mee bezig waren. "Allemaal dingen die de fundatie vormen van de beschuldiging blijken niet te kloppen.'"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie