Geschiedenis
VPRO

Ouderenutopie gesloopt

foto: Marijke Schonewillefoto: Marijke Schonewille
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderenutopie gesloopt

Je woont al jaren naar alle tevredenheid in een verzorgingstehuis. Dan, in de laatste fase van je leven, hoor je dat je toch weer moet verhuizen. Weg van de huisgenoten met wie je al heel lang samenwoont.

Zoiets overkwam de hoogbejaarde bewoners van De Drie Hoven, een Amsterdams verzorgingstehuis van nog geen vijftig jaar oud. Wat De Drie Hoven overkwam, overkomt talloze tehuizen. Voor 2020 moeten er maar liefst 800 hun deuren sluiten.

Filmmaakster Marijke Schonewille maakte de documentaire ‘Uitgewoond’ over het gesloten verzorgingstehuis. Samen met architect Herman Hertzberger en voormalig bewoonster Miep Loots is zij te gast bij OVT.

Uitgewoond

De beroemde Amsterdamse architect Herman Hertzberger blikt in de uitzending terug op het 'meest sociale ontwerp uit zijn carrière’. Zijn verpleeg- en verzorgingshuis De Drie Hoven uit 1974 was een revolutionair complex: het bood onderdak aan zowel zelfstandige als volledig hulpbehoevende ouderen.

Het ontwerp was gericht op het stimuleren van sociale cohesie. Er was een kapper, een biljartzaal, een bar en een grote binnenplaats om elkaar te ontmoeten. Hertzberger ziet de sloop van De Drie Hoven als ‘symbool van het instorten van onze verzorgingsstaat’.

'Een gezellige boel'

Miep Loots keek eerst jarenlang uit op het complex, toen ze er nog tegenover woonde. Zelfs toen kwam ze er al eens langs, het was 'een gezellige boel'. Vooral de onderlinge sfeer was bijzonder. Afgelopen november is ze verhuisd naar een ander tehuis. Ze mist De Drie Hoven nog iedere dag.

De Drie Hoven - Marijke Schonewille

Marijke Schonewille maakte een online documentaireserie over De Drie Hoven. Daarin volgt ze het wel en wee van de bewoners die De Drie Hoven uit moeten. Uitgewoond is vanaf 11 maart te zien op de site van de VPRO en op Youtube. Meer informatie over De Drie Hoven en de oud-bewoners vind je hier.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden om zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie