Geschiedenis
VPRO

Vladimir Zjirinovski voorspelde de oorlog op 48 uur nauwkeurig

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vladimir Zjirinovski voorspelde de oorlog op 48 uur nauwkeurig

Eind 2021 voorspelde de Russische politicus Vladimir Zjirinovski de oorlog tegen Oekraïne. Zijn waarschuwing: als de NAVO niet luisterde naar Poetin, zouden de gevolgen duidelijk worden op 22 februari. Zjirinovski zat er met zijn voorspelling maar 48 uur naast. Op 24 februari viel Poetin Oekraïne aan. Vorige week overleed Zjirinovski. Wie was deze man? Sophie Polm analyseerde voor OVT hoe er in de Russische media werd stilgestaan bij zijn overlijden.

Nu zijn voorspelling –soort van– is uitgekomen, is Zjirinovski op 75-jarige leeftijd overleden. Vrijdag 8 april werd hij begraven in Moskou. Patriarch Kirill leidde de dienst, president Poetin legde bloemen bij de kist.

Zjirinovski was ruim dertig jaar de leider van de Liberaal-Democratische Partij (LDPR). De Russische staatsmedia schreven over de dood van een ervaren politicus die geliefd was onder het volk.

Een kritisch artikel van de Russischtalige afdeling van Radio Liberty vertelt een ander verhaal. In het stuk maakt de Russische politicoloog Ruslan Aysin een scherpe analyse: met Zjirinovski begraaft de Russische politiek een deel van zichzelf. De nationalistische taal die Poetin nu uitslaat is namelijk niet nieuw. Dertig jaar eerder klonk hetzelfde geluid al uit de mond van Zjirinovski.

Quote

Rusland heeft geen Coca-Cola nodig, maar 'kvas'!

Zjirinovksi

Geen Coca-Cola

"De Russische soldaat zal zijn laarzen wassen in de Indische Oceaan", zo pochte Zjirinovski in 1993 over de uitbreiding van de Russische invloedssfeer in het Midden-Oosten. Zijn lege maar effectieve leus 'Wij zijn voor de Russen, voor de armen', sprak veel ontevreden burgers aan.

Vóór Rusland betekende ook tegen het buitenland. Tijdens een debat over internationale handel gromde Zjirinovski boos: Rusland heeft geen Coca-Cola nodig, maar 'kvas'!

De verkoop van kvas, een traditioneel drankje dat bruist door natuurlijke vergisting, schoot vervolgens omhoog toen een reclamecampagne slim gebruik maakte van Zjirinovski’s oneliner.

Jus in je gezicht

Zjirinovski was ook een macho, een vechtersbaas die schreeuwde en schold. Dat kreeg het hele land te zien in 1995. In een talkshow op live tv werd Zjirinovski beledigd door een andere politicus. Trillend van woede gooide Zjirinovski zijn glas sinaasappelsap leeg in het gezicht van zijn opponent. Het werd één van de beroemdste televisiemomenten van het decennium.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zjirinovksi trok veel stemmen met zijn brute imago en populistische praat. Toch vormde hij geen echte bedreiging voor het regime. Zjirinovski’s LDPR was altijd een soort nep-oppositie die de regering geen strobreed in de weg lag.

De grote Poetin freakshow

Zjirinovski is er niet meer. Of wel? Het artikel van Radio Liberty concludeert dat Zjirinovski’s capriolen het nieuwe normaal zijn geworden in het Rusland van Poetin. Van nationalistische retoriek kijken de Russen niet meer op. Alle politici steunen de president. De hele politiek is een pro-Poetin freakshow geworden.

Gerelateerde podcast

OVT

OVT

De geschiedenis van nu: uit de Russischtalige media

Meer lezen? In de OVT-artikelenserie ‘De geschiedenis van nu’, schrijft Sophie Polm over de kritische geluiden die nog wèl in de Russischtalige media te vinden zijn.

Ster advertentie
Ster advertentie