appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen: Sana Valiulina
Afbeelding

OVT

Historische achtergronden bij het nieuws, columns en documentaires over de geschiedenis.

Podcast afleveringen

Cultuurhistoricus Jan Hein Furnée over Nederland vakantieland, Tialda Hoogeveen over haar nieuwe boek 'De geur van hooi', 75 jaar Stichting van de Arbeid, Dirk Verhofstadt over Thomas Paine en zijn 'Rights of Man' en de column is van Micha Wertheim.

De geschiedenis van het basisinkomen, Conny Braam over haar nieuwe boek 'Wij zijn de wrekers over dit alles', taalhistoricus Ewoud Sanders over de achtergrond van de term 'wegkijken', Dolf Broekhuizen over openluchtscholen de column is van John Jansen van Galen.

Luchtvaarthistoricus Marc Dierikx en lector duurzame luchtvaart Paul Peeters over het blauwe hart van Nederland: KLM, het thuiswerken als toekomstvisioen, Anneke Ribberink over vrouwelijk leiderschap in crisistijd en historische boeken met Wim Berkelaar.

De geschiedenis van zoönosen, Nadia de Vries en Benjamin Moser over het belangrijke boek 'Ziekte als metafoor' van Susan Sontag, Jorrit Steehouwer over een Marshallplan voor Zuid-Europa en de column is van Nelleke Noordervliet.

Te gast zijn historici Sanne Frequin en Janna Coomans over de middeleeuwse pest; Arthur Weststeijn over hét quarantaineboek Decamerone van Bocaccio; Abdelkader Benali over de pestkroniek van Daniel Defoe en de column is van Nelleke Noordervliet.

Linda Polman over de vluchtelingencrisis en haar boek 'Niemand wil ze hebben', Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Sophie Derkzen over het boek 'Wij zijn Angela', het Black Light filmprogramma in museum EYE, de column van Micha Wertheim, en Michel Maas over de nieuwe documentaire over Imelda Marcos.

Piet de Rooij over zijn boek 'Alles, en wel nu! Een geschiedenis van de jaren '60', Abdelkader Benali en Sabri Saddik over de theatervoorstelling Hamlet Nieuw-West, en een gesprek over Camus' boek 'De mens in opstand'

'Liefdesmagie' in de middeleeuwen, het verhaal achter Roger Stone, historisch onderzoek naar slavernijverleden Amsterdam, Wouter Klem over terreurbestrijding toen en nu, en historische boeken met Wim Berkelaar.

Little Women, varkens en graven, 02-09-2020 (1e uur)

zondag 9 februari 2020, 09:00 uur

Kinderboek Little Women verfilmd, problemen door AfD in Thuringen, de column van John Jansen van Galen, de geschiedenis van de slacht, wat is de mooiste begraafplaats van Nederland

Roel Coutinho over het Coronavirus

zondag 2 februari 2020, 09:00 uur

Nauwelijks bekomen van de paniek rond het SARS-virus, houdt de wereld nu haar adem in voor het coronavirus. Maar hoe gevaarlijk is dit nieuwe virus en zijn er patronen te ontdekken in de omgang met verontrustende virussen?Roel Coutinho, arts en hoogleraar Life Scienes in Utrecht, beschrijft in zijn nieuwe boek Epidemieën en pandemieën hoe ziektes zich verspreiden, en hoe de samenleving ontredderd kan raken door uitbraken zoals de middeleeuwse pest en Spaanse griep. Coutinho is te gast.

OVT 19 januari 2020, 10:00 - 11:00, 1e uur

zondag 19 januari 2020, 09:00 uur

In het eerste uur van OVT: 'Oeroeg' nu, mensenrechtenadvocate Liesbeth Zegveld, muziek van Robin Block, Reggie Baay schrijft brief aan Colijn, Maarten van der Graaff over de commune Nederland, en de column van Nelleke Noordervliet.

OVT 19 januari 2020, 11:00 - 12:00, 2e uur

zondag 19 januari 2020, 09:00 uur

In het tweede uur van OVT: twee bijzondere vrouwen in voormalig Nederlands-Indië, de Constantijn Huygens-prijs voor Stefan Hertmans, Ellen Deckwitz schrijft een brief aan oma, en historische boeken met Wim Berkelaa.

OVT 12 januari 2020, 10:00 - 11:00, 1e uur

zondag 12 januari 2020, 09:00 uur

In het eerste uur van OVT: Vluchthaven Taiwan, de klassieke oosterse despoot, de column van Abdelkader Benali, straattaal uit de negentiende eeuw, en Menno Kalmann over zijn boek ‘Michael’.

OVT 22 december 2019, 10:00- 11:00, 1e uur

zondag 22 december 2019, 09:00 uur

In het eerste uur van OVT: 15 jaar na de tsunami, Geert Maks boek 'Grote verwachtingen', de televisieserie 'In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt', de column van Abdelkader Benali en historische boeken met Wim Berkelaar.

OVT 15 december 2019, 10:00 - 11:00, 1e uur

zondag 15 december 2019, 09:00 uur

In dit uur misleiding door Amerikaanse presidenten over Aghanistan, blijkt nu uit de Afghanistan papers, poppenspel over Nederlands koloniaal verleden, de column van Nelleke Noordervliet, socialistische sex beter en het plaagdier De Mug

OVT 15 december 2019, 11:00-12:00, 2e uur.

zondag 15 december 2019, 09:00 uur

Roemruchte Hohenzollern-familie eist kostbaarheden terug, een Green Deal voor Europa en in het Spoor Terug, de jongens van Soekaboemi, deel 2

OVT 8 december 2019, 10:00 - 11:00, 1e uur

zondag 8 december 2019, 09:00 uur

In dit uur van OVT: De Habsburgerkin is berucht in de geschiedenis. De oorzaak van deze familiekwaal zou inteelt zijn, zegt nieuw onderzoek van de universiteit van Santiago de Compostella. Over de kin en het onderzoek praten we met Sanne Frequin. Lotte Jensen en Beatrice de Graaf over het verlangen naar geborgenheid, Bram Boxhoorn vertelt over 70 jaar NAVO.

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1