Geschiedenis

Minjon: Padvinderij van de radio

foto: Foto: NPO Radio 1foto: Foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Minjon: Padvinderij van de radio

"Minjon was eigenlijk de padvinderij van de radio. Heel wat bekende mediamakers leerden hier het vak." In de podcast Hallo Hier Hilversum aandacht voor legendarische jongerenprogramma’s uit het 100-jarig bestaan van de radio.

Minjon – Miniatuur Jeugd Omroep Nederland - was jarenlang de befaamde jeugdafdeling van de AVRO, waar jongeren – onder begeleiding van professionals – hun eigen radioprogramma maakten.

Vincent Bijlo: "Het was een radionetwerk dat 30 jaar heeft gefunctioneerd en heel veel talent heeft opgeleverd, onder wie Joop van Zijl, Jos Brink, Joop Stokkermans, Eef Brouwers, Marga van Arnhem, Henk van Hoorn, Catherine Keyl, Han Peekel, Wouter Klootwijk, Felix Meurders, Ad Schravenzande." Minjon was van 1953 tot 1970 op de publieke radio te horen. De voorloper was Jaro:

Ook de NCRV kent een rijke traditie met jongerenprogramma's. Hier zette in de jaren tachtig Sjors Frölich zijn stempel op de programmering. Als 14-jarige begon hij bij de radio met het programma Tussenuur op Hilversum 3. "Hij is echt een radiobeest", aldus Bijlo.

Cliche-mannetjes

Ger Jochems en Vincent Bijlo brengen in de derde aflevering van Hallo Hier Hilversum een rijke oogst aan mooie radiofragmenten. Zoals Kees van Kooten en Wim de Bie met 'De cliche-mannetjes'. Een radioprogramma dat later op tv is uitgezonden.

Ger en Vincent lichten er ook een jongerenprogramma uit van de EO uit 2000, op de middengolf 747AM. Vincent Bijlo laat zich lyrisch uit. Het gaat om Ochtendwijding van radiomaker Paul van der Ham. "Dit is een cultprogramma dat vol zat met merkwaardige leuke items, zoals een geluidenverzamelaar. Meesterlijk gemaakt. Eigenlijk een podcast avant la lettre."

In de podcast Hallo Hier Hilversum bespreken radiomakers Vincent Bijlo en Ger Jochems memorabele programma's uit de historie van de radio. De podcast wordt uitgebracht door de NTR, in samenwerking met Beeld en Geluid. In 2019 bestaat de radio honderd jaar. Abonneer je hier op 'Hallo Hier Hilversum' en ontvang elke week op vrijdag een nieuwe aflevering.

Ster advertentie
Ster advertentie