Geschiedenis
VPRO

Toen er nog republikeinen voor abortus waren

foto: AFP ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toen er nog republikeinen voor abortus waren

Republikeinen staan feller en eensgezinder in de strijd tegen abortusrechten dan in de jaren voor de Roe v. Wade uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Wat is er sinds die tijd gebeurd waardoor hard bevochten rechten weer op de tocht zijn komen te staan? Amerikanist Sara Polak van de Universiteit Leiden vertelt erover in OVT.

Video niet beschikbaar

Erger dan voorheen

Gaat Amerika terug naar de tijd van voor Roe V Wade? Polak vermoedt dat het zelfs erger wordt, met beloningen voor verklikkers die personen aangeven die anderen helpen op weg naar een abortus. "Dit is eigenlijk nog strenger," concludeert Polak. "En ik denk dat het heel erg past in het beeld dat abortus gewoon extreem gepolitiseerd is. Dat was eigenlijk voor 1973 helemaal niet het geval."

Bewust gepolitiseerd

Die verandering begon volgens Polak toen het traditioneel democratische zuiden na de burgerrechtenwet van 1965 steeds republikeinser werd. De partij ging daarom op zoek naar een aantal issues waar iedereen het binnen die grote partij over eens kan zijn.

"Ze verbinden daarom heel sterk de conservatieve, evangelische groepen in het electoraat aan zich," vertelt Polak over die tijd. "En dat gaat vooral via dat issue van abortus." Polak noemt het een interessante ontwikkeling, omdat het, naar haars inziens, een van de eerste onderwerpen is die bewust gepolitiseerd wordt in het belang van de eigen partij – een tactiek die later door het campagneteam van Donald Trump grootschalig is toegepast.

Verzetsorganisaties

Net zoals voorheen, zullen vooral armere vrouwen het slachtoffer zijn van deze beslissingen. Polak: "Als je rijk bent kan je ofwel stiekem naar het buitenland, ofwel via connecties stiekem een veilige abortus krijgen. Ik denk ook dat de onveilige abortus een retour zal maken."

Nu al zijn veel organisaties bezig met het onderzoeken van alternatieve mogelijkheden. Zo omschrijft Polak de kansen die het internet en de abortuspil bieden. Ook de verzetsorganisaties zullen weer een belangrijke rol spelen, ondanks het risico op vervolging dat zij daarmee zullen lopen.

Volgens Polak biedt het vooraf uitlekken van de uitspraak van het Hooggerechtshof daarbij kansen: "Ik weet niet wie het uitgelekt heeft en waarom, maar ook dat geeft een soort ruimte om dat alvast te gaan organiseren voordat het illegaal is."

Gerelateerde podcast

OVT

OVT

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie